ziom567 Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Witam Po ilu dniach widać kiełki Drosery capensis?? Kiedy mogę przesadzić je w osobne doniczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 To zalezy od wielu czynników ... Głównie od nasłonecznienia ... Jesli będa mnieć duzo światła to po ok 3 tygodniach powinny pojawic sie kiełki ... Z doświadczenia wiem ze mogą kiełkować znacznie dłuzej ( > 1 miesiąc). Tak wieć alezy uzbroić sie w cierpliwość i czekać ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 Mam non stop pod lampka biurkowa. Dobrze czy złe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 (edytowane) Lampka biurkowa emitule bardzo duzo ciepła a mało "prawdziwego" światła co moze szybko wysuszać podłoze ... Generalnie dla capensis nie trzeba stwarzać jakiś specjalnych warunków ... Postaw doniczke z nasionami na południowym parapecie i to wszystko ... Same sobie świetnie poradzą ... BTW. Na forum jest pewnie mase podobnych tematów ... Poszukaj a napewno znajdziesz cos iteresującego ... Edit: >>> http://nepenti.eu/forum/index.php?showtopi...asiona+capensis ... Popatrz tutaj moze znajdziesz cos interesującego ... M-M2 Edytowane 1 Marca 2008 przez MichaU-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brayan Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 U mnie przy 12-14h doświetlania dziennie nasiona D. capensis "all red" wykiełkowały po 13 dniach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 2 Marca 2008 Autor Share Napisano 2 Marca 2008 a jaka masz lampkę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brayan Napisano 2 Marca 2008 Share Napisano 2 Marca 2008 http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?...rt&Itemid=1 Dokładnie taką, rośliny nawet ładnie się wybarwiają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 4 Marca 2008 Autor Share Napisano 4 Marca 2008 Mam problem bo doniczkę z wysadzonymi rosiczkami pokryły mi takie malusieńkie białe kropki. Co ro może być? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 4 Marca 2008 Share Napisano 4 Marca 2008 Pleśń ... Uprzedzając nastepne pytanie ... Topsin ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 6 Marca 2008 Autor Share Napisano 6 Marca 2008 ale dlaczeg plesń? trzymam w temp pokojowej 23 stopnie C . Wody maja w akwarium na dnie 2cm, co może być nie tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fawin Napisano 6 Marca 2008 Share Napisano 6 Marca 2008 wszystko jest ok. Pleśń to częste zjawisko w doniczkach z kwaśnym podłożem, a na dodatek rośliny owadoż. mają non-stop wilgotną ziemię, więc nic w pleśni dziwnego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 6 Marca 2008 Share Napisano 6 Marca 2008 Dodatkowym czynnikiem powodującym pleśń jest brak cyrkulacji powietrza ... W lecie rośliny stoja na polu/dworze i ciagle jest cyrkulacja powietrza ... słonce i wiatr lekko osusza podłoze co nie sprzyja rozwojowi pleśni ... Zastostu topsin kilka razy i powinno byc po problemie ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziom567 Napisano 9 Marca 2008 Autor Share Napisano 9 Marca 2008 (edytowane) a gdy nic z tym nie zrobię to co się stanie? I wyszło mi oś dziwnego widać na zdjęciach takie żółte pałeczki malusieńkie jakby. co to może być?? Foto 1 Edytowane 9 Marca 2008 przez ziom567 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 To są wykwity soli, pleśni już masz strasznie dużo i najgorszą odmianę trudną do wytępienia. Zalecam jak najszybsze przesadzenie rosiczki, po prosto i zwyczajnie zdechnie od zapleśnienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Dokładnie tak ... wywal ten torf i wsadz rośliny do nowego ... Jak bedziesz przesadzał uwazaj zeby nie przeniesc jej (pleśni) razem z bryłą korzeniową do nowej doniczki ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi