Skocz do zawartości

Jak Sprawdzić Kwasowość Torfu?

Grzesieklu

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem w necie coś takiego:

" * Torf wysoki jest kwaśny i w dawkach powyżej 100 kg/100 m2 powinien być stosowany łącznie z wapnowaniem gleby - za wyjątkiem stosowania go do roślin kwaśnolubnych (borówka wysoka, różaneczniki itp.).

* Torf niski jest słabo kwaśny lub obojętny i może być stosowany bez wapnowania."

Mam w planie wykonanie torfowiska w betonowej donicy. Podłoże którego miałem użyć miało być z pobliskiego wysuszonego torfowiska.

Wygląda na to że Torf który chce użyć wcale nie musi być kwaśny i mogę przez to zmarnować rośliny.

Znacie może jakieś sposoby sprawdzania kwasowości torfu?

Edytowane przez Grzesieklu
Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, do tego służy pH-metr. Oprócz tego jako 'domowe' sposoby podaje się czasem robienie zakwaszonej takim torfem wody i używanie papierków lakmusowych do mierzenia pH tej wody, ale to raczej niezbyt dokładna metoda

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy dobrze mi się wydaje że ty w tym torfie chcesz trzymać owadożery bo jeśli tak to musi być kwaśny i broń boże wapnowany bo ci owadożerki zginą, wydaje mi się na 99.99999% że te zalecenia to są odnośnie stosowania torfu w rolnictwie

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zakupić taki przyrząd: http://www.allegro.pl/item343545910__phmet...miernik_ph.html.

Dokładność może nie jest oszałamiająca ale do tego celu w zupełności wystarczy. Badanie pH gleby papierkirm wskaźnikowym nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ papierki służą do badania pH roztworów. Jeśli badałoby się pH mokrego torfu to wynik byłby obarczony dużym błędem związanym z pH wody użytej do zmoczenia torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

woda jest neutralna o_0

Wcale nie, woda destylowana ma pH 7 i pH roztworów zmienia się w zależności od proporcji w jakiej zmieszano np kwas z wodą.

Ale przecież ph7 to jest właśnie ph neutralne, jeżeli jest mniejsze oznacza to odczyn kwasowy a powyżej tej wartości zasadowy, więc woda jest neutralna.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.