Grzesieklu Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Znalazłem w necie coś takiego: " * Torf wysoki jest kwaśny i w dawkach powyżej 100 kg/100 m2 powinien być stosowany łącznie z wapnowaniem gleby - za wyjątkiem stosowania go do roślin kwaśnolubnych (borówka wysoka, różaneczniki itp.). * Torf niski jest słabo kwaśny lub obojętny i może być stosowany bez wapnowania." Mam w planie wykonanie torfowiska w betonowej donicy. Podłoże którego miałem użyć miało być z pobliskiego wysuszonego torfowiska. Wygląda na to że Torf który chce użyć wcale nie musi być kwaśny i mogę przez to zmarnować rośliny. Znacie może jakieś sposoby sprawdzania kwasowości torfu? Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez Grzesieklu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 kupić sobie przyrząd do mierzenia Ph ph-metr czy jakoś tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Dokładnie, do tego służy pH-metr. Oprócz tego jako 'domowe' sposoby podaje się czasem robienie zakwaszonej takim torfem wody i używanie papierków lakmusowych do mierzenia pH tej wody, ale to raczej niezbyt dokładna metoda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waleń Napisano 10 Kwietnia 2008 Share Napisano 10 Kwietnia 2008 ale czy dobrze mi się wydaje że ty w tym torfie chcesz trzymać owadożery bo jeśli tak to musi być kwaśny i broń boże wapnowany bo ci owadożerki zginą, wydaje mi się na 99.99999% że te zalecenia to są odnośnie stosowania torfu w rolnictwie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 16 Kwietnia 2008 Share Napisano 16 Kwietnia 2008 papierek wskaźnikowy dać do mokrego torfu i potem sprawdzić w tabeli, który kolor przyjął Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobik13 Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Najlepiej zakupić taki przyrząd: http://www.allegro.pl/item343545910__phmet...miernik_ph.html. Dokładność może nie jest oszałamiająca ale do tego celu w zupełności wystarczy. Badanie pH gleby papierkirm wskaźnikowym nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ papierki służą do badania pH roztworów. Jeśli badałoby się pH mokrego torfu to wynik byłby obarczony dużym błędem związanym z pH wody użytej do zmoczenia torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 woda jest neutralna o_0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Wcale nie, woda destylowana ma pH 7 i pH roztworów zmienia się w zależności od proporcji w jakiej zmieszano np kwas z wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobik13 Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Woda destylowana ma pH ok. 7, ale nigdzie jej nie idzie kupić. W sprzedaży jest woda demineralizowana która ma pH od ok 6 do 7,5. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Woda destylowana i demineralizowana się rózni sposobem otrzymywania a nie składem chemicznym. Wiesz gdzie sie da kupić idealnie czystą wodę? W aptece, 10zł za litr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Zagadajcie z nauczycielami chemi, ewentualnie fizyki, być może mają takie elektroniczne mierniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszG Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 woda jest neutralna o_0 Wcale nie, woda destylowana ma pH 7 i pH roztworów zmienia się w zależności od proporcji w jakiej zmieszano np kwas z wodą. Ale przecież ph7 to jest właśnie ph neutralne, jeżeli jest mniejsze oznacza to odczyn kwasowy a powyżej tej wartości zasadowy, więc woda jest neutralna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Owszem, ma neutralny odczyn, ale wpływa na pH roztworów więc z tego punktu widzenia nie jest neutralna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi