Skocz do zawartości

Pęd Kwiatowy U Muchołówki

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przyszła mi muchołówka Red- Green. Widze ze wypuściła pęd kwiatowy. Co mam zrobić, trzeba go uciać czy mam go zostawić?? I jeszcze jedno pytanko:) ile jest mniej wiecej nasion po kwitnieniu??

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko teraz nie wiem bo kwitnie mi tylko jedna mucholowka i jak to zapylic. Nie jest potrzebna druga roslinka?? Zaraz dodam zdjecia.

post-3513-1207933669.jpg

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

To zależy tylko od Ciebie. Roślina jest w nie najgorszej kondycji ale potrzebuje trochę światła. Nic jej nie będzie, jeżeli pozwolisz jej kwitnąć. Będzie tylko trochę wolniej rosła.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Wystarczy jedna muchołówka weźmiesz np. jakiś patyczek i musisz w kwiatku pogrzebać :Jeśli pyłek z pręcików przeniesie sie na słupek i wtedy dojdzie do zapylenia :) o ile uda Ci sie zapylić to powinny być nasionka :) . Ale ja na twoim miejscu bym uciął bo sam mówisz ze dopiero Ci ja przywieźli więc sie jeszcze nie zaaklimatyzowała w nowym otoczeniu :) . Muchołówki podczas puszczania pędu kwiatowego bardzo sie osłabiają :) Ale to już twoja decyzja czy zaczekać aż sie zaaklimatyzuje czy zostawi :) Radził bym Ci uciąć

PS: Używaj opcji "EDYTUJ" :) :)

Edytowane przez Kiep
Odnośnik do odpowiedzi

Troche straciła kolor bo była zamknieta w paczce przez 2 dni:). To zostawie ja niech kwietnie. Trzymam ją pod świetlówka Philips Aquarelle. A czy zeby ja zapylić potrzebuje innej rosliny?? I ilę się robi nasion?? tak mniej wiecej.

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem z jednej rośliny nasiona się otrzyma, nawet wykiełkują ale będzie ich mniej, no i % kiełkowalności może być niższy.

Co do ilości nasion zalezy to od kondycji rośliny i tego, czy zapylenie będzie krzyzowe pomiedzy różnymi roślinami. Przeciętnie w jednym kwiecie znajduje się ok. 20-30 nasion. Ilość kwiatów zależy zaś od wspomnianej kondycji rośliny.

Edytowane przez moof
Odnośnik do odpowiedzi

Ilość kwiatów jest naprawdę przeróżna. Przeważnie muchołówki wytwarzają około 6-8 kwiatów. Czasami jednak pęd może się rozgałęzić, lub też roślina sama wytwarza więcej kwiatów. Niektóre odmiany wytwarzają np. tylko jeden kwiat. Nie potrafię sprecyzować od czego to zależy :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.