Skocz do zawartości

Ziemiórki-zostawić Czy Nie?

fawin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W moich doniczkach na jesień zeszłego roku zalęgła się cała armia tytułowych ziemiórek. Obserwowałem je, w zimie chyba miały coś w rodzaju snu zimowego, bo nie było ich w ogóle widać, zato na wiosnę powychodziły ze zdwojoną siłą. Niedawno zaobserwowałem wiele form dorosłych. Każdego dnia widzę po kilka dorosłych ziemiórek złapanych przez rosiczki. Rosiczki te z ziemiórkami na liściach i z wiosennym słońcem rosną jak szalone. Nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków pobytu w doniczkach larw ani też dorosłych ziemiórek, skutki są wręcz pozytywne :)

I tu moje pytanie: czemu się wszystkim radzi aby usuwać te owady z doniczek?

Odnośnik do odpowiedzi

Dla roslin dorosłych są mniej szkodliwe za to dla młodych siewek sa groźne ... Z doświadczenia wiem ze gdy miałem ziemiórki w ciągu 2 dni potrafiły zjeść 0,4 cm tłustosza ... A pozytywy to tak jak pisałes pożywienie dla roślin ...

Tak czy siak wyeliminowałbym je ...

Polecam Diazol EW 500 ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Dorosłymi rosiczkami to ich nazwać nie można, mają od 3mm do 3cm wialkości, więz to jeszcze siewki.

Właśnie teraz jak poszedłem popartrzyć jaka mają wielkość zobaczyłem nowo złapaną ziemiórkę :)

Na razie nie mam zamiaru ich eliminować, chyba, że coś będzie się działo groźnego.

Edytowane przez fawin
Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz jak chcesz tylko później nie pisz że rosiczki Ci giną ...

Ziemiórki są przebiegłe ... Mogą żyć bez szkody dla roślin a pózniej nie bedziesz wiedział kiedy straciłeś całą hodowle ... ;)

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz opisać te swoje "ziemiórki"? Bo coś mi się wydaje, że masz skoczogonki a nie ziemiórki. Ziemiórki żyją w ziemi i trudno by było rosiczce złapać ziemiórkę tymbardziej, że one nie pełzają po roślinach tylko po ziemi lub w ziemi.

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mi to podejzanie wygląda ... Zwłaszcza to "łapanie" ... Chyba że mówisz o dorsłych ... To fakt ... Dorosłe osobniki rosiczka jest w stanie złapać, ale młode raczej nie ... ;)

>>> larwa http://www.linux.net.pl/~wkotwica/plen-now-2.gif

>>> dorosła http://www.linux.net.pl/~wkotwica/ziem-small.jpg

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia mi się nie wyświetlają, ale mam sfotografowaną larwę ziemiórki, której zdjęcie zamieszczam. Miałem jakiś czas temu dziwnego szkodnika, którego nikt nie umiał zidentyfikować, wyginął/został wyparty przez ziemiórki?

Zdjęcia dorosłego okazu nie mam, ale będę polowal na niego z aparatem.

post-3328-1208530832.jpg

post-3328-1208531916.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

A okaz nr 2 to nie dorosła ziemiórka? Jest co prawda trochę za gruba,ale może to wina perspektywy.

To pierwsze to larwa ziemiórki, owadożery się tym nie pożywią, a potrafi mocno zaszkodzić roślinom, zwłaszcza młodym i pigmejkom.

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ze pierwsze to larwa, drugie to na pewno nie dorosła ziemiórka, bo nie ma skrzydeł. Miałem niedawno pełno takich jakby muszek owocówek i uważam, ze to są dorosłe ziemiórki, które się łapały na rosiczki, teraz ich nie widać, może wyginęły ;)

Odnośnik do odpowiedzi

to pozwólcie że spytam...u mnie w niektórych doniczkach (szczególnie tych, gdzie jest większa wilgotność) chodzą takie malutkie muszki. Mają po około 2-3mm. Oprócz tego w moim terra latają małe czarne muchy...czy ktoś wie co to za owady???

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.