Skocz do zawartości

Mydlnica Lekarska

Tihcio

Rekomendowane odpowiedzi

Czytalem niedwano o roslince ktora jest bardzo ciekawa ze wzgledu na swoje mozliwosci, ktora, po polsku, sie nazywa Mydlnica lekarska (a po lacinsku Saponaria officinalis L.). Ona, podobno, sie bardzo pieni pod woda i ma antybaketeryjne mozliwosci i ktora czysci, nawet lepiej od mydla bo nie wytwarza alergii u tych ktozy sa alergiczni na mydlo.

Bardzo mnie ona zaciekwila, wiec sie pytam: gdzie mozna taka sobie zamowic?Dobrze by bylo gdyby to byl jakis sklep internetowy, zeby mogla przyjsc paczka. Podobno, zyja tez w Poslce wiec sadze ze bedzie latwo ja dostac. Najlepiej zeby to nie byla zywa roslina, lecz jej czesci (liscie, nasiona, itp.) ktore sluza do uzywania go jako mydla. W ostatecznosci moze byc tez sadzonka, a ja juz sobie jakos poradze. :)

Z gory dziekuje za odpowiedzi i goraco pozdrawiam!

P.S. Tutaj jest adres do tej rosliny na wikipedii. Mozna sobie popatrzec. :]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mydlnica_lekarska

Odnośnik do odpowiedzi

Najdziwniejsze rośliny widziałem na e-verde ale tam tej nie ma. Może poproś jakiś taki sklep by, Ci znaleźli.

Cephal, też chyba potrafi załatwić dużo dziwnych roślin, z tego co się przechwalał.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeżdże do babci na wakacje (Lubelszczyzna) to tam tego pełno rośnie na łąkach. Jak robiłem zielnik do szkoły to teź tam wcisnołem. Teraz to nie wiem ale za miesiąc mógł bym ją jakoś zdobyć. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

A czytałeś to Tichcio ?

"Duże dawki saponin zawartych w kłączach i korzeniach mydlnicy po doustnym spożyciu drażnią żołądek i jelita, powodują wymioty, biegunki. Nie wolno też okładać ran preparatami mydlnicy. Zwierzęta nie jedzą tej rośliny ? jest dla nich trująca."

Ale faktycznie (tak jak piszesz) ma ona też dużo pozytywnych zastosowań. Fajny kwiatek :P

Widziałem gdzieś taką roślinę w parku w moim mieście.

To jest link do sklepu internetowego w którym kupisz tą "Mydlnice"a dokładnie to jej korzeń :

http://www.kozlek.pl/component/page,shop.p...id,68/vmcchk,1/

Jak by coś było trzeba szukać na następny raz po sklepach internetowych to do mnie :P

I co przydał się mój link ?

Edytowane przez koma
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.