Skocz do zawartości

Brązowe Plamki Na Łodygach

HUNTER209

Rekomendowane odpowiedzi

D. Capensis Red

Ostatnio pojawiły mi się brązowe plamki na łodygach liści. Dość duże plamki pojawiły sie na łodycze kwiatostanu, od tego czasu kwiaty się nie rozwijają :/

Mam dość duży kwiatostan na którym mam 32 pączki. Dziennie rozwijały się po 2 kwiatki, odkąd pojawiły się te plamki pączki sie już nie rozwijają :/ Rozwineło się tylko 15 pąków, a reszta stoi w miejscu.

Mam wiele rosiczek, ale tylko ta z kwiatostanem ma takie plamki. Podlewam wodą przegotowaną (od zawsze) i nigdy takich problemów nie maiłem.

Możliwe ze to oparzenia od słońca?

60b34f4c6c97f3b6med.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

łodyga w tym miejscu jest twarda jak zielona, podejrzewam, że gdyby gniło, to stało stawało by się miękkie. Skoro radzicie ograniczyć podlewanie tak zrobię, ale co z kwiatostanem? Nasionka w przekwitniętych kwiatach dojrzeją czy raczej już nic z tego nie będzie i odciąć kwiatostan? a może liście które gniją też odciąć?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ... zostaw kwiatostan ... Jesli zdązyły sie wyksztalcić to powiny być nasiona ...

Hmm... A liść bym obciął jesli to jakiś grzyb moze zainfekować inne liście ...

M-M2

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.