HUNTER209 Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 D. Capensis Red Ostatnio pojawiły mi się brązowe plamki na łodygach liści. Dość duże plamki pojawiły sie na łodycze kwiatostanu, od tego czasu kwiaty się nie rozwijają :/ Mam dość duży kwiatostan na którym mam 32 pączki. Dziennie rozwijały się po 2 kwiatki, odkąd pojawiły się te plamki pączki sie już nie rozwijają :/ Rozwineło się tylko 15 pąków, a reszta stoi w miejscu. Mam wiele rosiczek, ale tylko ta z kwiatostanem ma takie plamki. Podlewam wodą przegotowaną (od zawsze) i nigdy takich problemów nie maiłem. Możliwe ze to oparzenia od słońca? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Na pewno nie od słońca, prędzej jakaś zgnilizna lub grzyb, ale szczerze mówiąc pierwszy raz coś takiego widzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Wygląda mi to na gnicie rośliny ... Pewnie zaduzo podlewasz ... Ciżeko jest zahamować ten proces ... Przystopuj z podlewaniem ... Max to 1 cm wody ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUNTER209 Napisano 27 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2008 łodyga w tym miejscu jest twarda jak zielona, podejrzewam, że gdyby gniło, to stało stawało by się miękkie. Skoro radzicie ograniczyć podlewanie tak zrobię, ale co z kwiatostanem? Nasionka w przekwitniętych kwiatach dojrzeją czy raczej już nic z tego nie będzie i odciąć kwiatostan? a może liście które gniją też odciąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M9o. Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Nie wiem ... zostaw kwiatostan ... Jesli zdązyły sie wyksztalcić to powiny być nasiona ... Hmm... A liść bym obciął jesli to jakiś grzyb moze zainfekować inne liście ... M-M2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi