Skocz do zawartości

Materiały .... ;)

<kay>

Rekomendowane odpowiedzi

< w lipcu zaczynam pisać prace dotyczącą rozmnażania Dionaei Discipuli metodą in vitro.... :) jest to dziedzina, która bardzo mnie interesuje .... mam do was pytanie ... może spotkaliście się z przystępną literaturą lub artykułami, które dotyczą właśnie mikrorozmnażania roślin owadożernych, a w szczególności dionaei ??? może czytaliście jakieś ciekawe książki zawierające informację na temat hormonów roślin ??? czy ktoś z was spotkał się z tą metodą lub miał możliwość jej zastosowania??? z góry dziękuje za pomoc ;) ... >

A to kilka zdjęć moich roślin, biorących udział w moim doświadczeniu .... :blush:

post-3883-1209822144.jpg post-3883-1209822179.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawą w rozmnażaniu in vitro jest STERYLNOŚĆ, dlatego nie wróżę ci powodzenia. Rozmnażanie z fragmentów roślin jest dużo trudniejsze niż z nasion właśnie dla tego, że ciężko je dokładnie zdezynfekować, ty nawet nie obmyłaś korzeni z podłoża z tego co widzę. Będziesz mieć piękną hodowlę pleśni.

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawą w rozmnażaniu in vitro jest STERYLNOŚĆ, dlatego nie wróżę ci powodzenia. Rozmnażanie z fragmentów roślin jest dużo trudniejsze niż z nasion właśnie dla tego, że ciężko je dokładnie zdezynfekować, ty nawet nie obmyłaś korzeni z podłoża z tego co widzę. Będziesz mieć piękną hodowlę pleśni.

<wiem, że podstawą tego doświadczenia jest sterylność ;) nie mogłabym zabierać sie za coś, nie znając podstaw.... przecież nie robię tego w domu (szkoda roślin :) ) .... nie wiem o które zdjęcie Ci chodzi, w każdym bądź razie drugie zdjęcie przedstawia roślinę umieszczoną w pożywce z węglem, gwarantuje Ci, że ziemi tam nie ma :) a rośliny z pierwszego zdjęcia wkładałam do słoika pod urządzeniem z laminarnym przepływem powietrza, więc rośliny miały zapewnione sterylne warunki .... co widać po efektach .... i tak dziękuje za cenną uwagę :) .. >

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie życzę powodzenia :)

< dzięki szamanka ;) .... słuchaj, a może poleciłabyś mi jakąś fajną książkę, dotyczącą nawet samych roślin

owadożernych ???? oprócz tej niżej, bo już ją posiadam :) pozdrawiam ... >

post-3883-1209826559.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

CYTAT( @ sob, 03 maj 2008 - 16:58)
.... słuchaj, a może poleciłabyś mi jakąś fajną książkę, dotyczącą nawet samych roślin

owadożernych ???? oprócz tej niżej, bo już ją posiadam :) pozdrawiam ... >

Jeśli po polsku to tylko ta którą przedstawiłaś.

Jeśli chodzi o literaturę obcojęzyczną to kilka podstawowych zebrałem tutaj: http://www.flytrap.pl/content/view/20/37/

Co do mikrorozmnażania. Sprawdź co na ten temat jest w "Biotechnologii roślin" i poszukaj skryptów ćwiczeń uczelni wyższych.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

witam

a ja mam takie pytanie u Dionaei z którego miejsca pobierasz eksplantat ? bo raczej merystemy kątowe są mało aktywne (raczej jest silna dominacja wierzchołkowa). Ja się ma sprawa pasażowania czy na standardowej pożywce Murashige i Skooga (MS) [1962] czy z dodatkami ?

mam nadzieje że coś nie poknociłem hehe.. ale biotechnologie miałem kilka lat temu jak jeszcze studiowałem i tak jestem ciekaw jak to wygląda odnośnie owadożernych :P bo to robiłem tylko na powojnikach.

Odnośnik do odpowiedzi

??? :blink:

A w jakim celu ten węgiel? Jeśli to doświadczenie to co miało wykazać?

< już tłumaczę :) moje doświadczenie polega na uzyskaniu wysokiego współczynnika rozmnożenia Dionaea w kulturach in vitro, ustaliłam kilka kombinacji (z hormonami, bez hormonów i z dodatkiem węgla) efektem musi być ustalenie, która z zastosowanych kombinacji jest najbardziej korzystna ;) ...węgiel aktywny wyłapuje hormony roślinne, dlatego stosuję sie go tylko do pożywek bez hormonów (bo by je unieczynnił) .... ;) dziękuję za literaturę :D >

Odnośnik do odpowiedzi

witam

a ja mam takie pytanie u Dionaei z którego miejsca pobierasz eksplantat ? bo raczej merystemy kątowe są mało aktywne (raczej jest silna dominacja wierzchołkowa). Ja się ma sprawa pasażowania czy na standardowej pożywce Murashige i Skooga (MS) [1962] czy z dodatkami ?

mam nadzieje że coś nie poknociłem hehe.. ale biotechnologie miałem kilka lat temu jak jeszcze studiowałem i tak jestem ciekaw jak to wygląda odnośnie owadożernych :P bo to robiłem tylko na powojnikach.

< heh ... :) wiesz, ja jeszcze nie studiuję, ale postaram Ci się odpowiedzieć na tyle ile potrafię .... więc stosuję standardową pożywkę do roślin kultur in vitro w której w skład wchodzą : mikroelementy, makroelementy, witaminy, sacharoza, Agar i źródło żelaza :) jeżeli chodzi o części roślin ... to jak widać do każdego słoika wkładałam: łapkę bez ogonka (nacięta igłą) , roślinę z korzeniami - bez liści, całą roślinę z liśćmi i korzeniami, łapkę z ogonkiem (nacięta igłą) .... :) >

Odnośnik do odpowiedzi

< heh ... :) wiesz, ja jeszcze nie studiuję, ale postaram Ci się odpowiedzieć na tyle ile potrafię .... więc stosuję standardową pożywkę do roślin kultur in vitro w której w skład wchodzą : mikroelementy, makroelementy, witaminy, sacharoza, Agar i źródło żelaza :) jeżeli chodzi o części roślin ... to jak widać do każdego słoika wkładałam: łapkę bez ogonka (nacięta igłą) , roślinę z korzeniami - bez liści, całą roślinę z liśćmi i korzeniami, łapkę z ogonkiem (nacięta igłą) .... :) >

dzizessss ;) w jakiej ty jesteś szkole przecież taka praca jest na poziomie co najmniej magistra :P

po tego typu materiały to musiała byś się na bibliotekę uniwersytecką udać. w Lublinie tego typu rzeczami (mikro rozmnażaniem) zajmuje się dr hab. Danuta Kozak(Instytut Roślin Ozdobnych i Architektury Krajobrazu-Zakład Roślin Ozdobnych U. Przr. Lublin dawne AR)

swoją drogą praca ciekawa, można by się pobawić zmiennością genetyczną i może mową odmianę spróbować zrobić, choć wyprodukowanie czegoś nowego nie jest trudne ale procedura rejestracyjna/patentowa <_< to lipa

Odnośnik do odpowiedzi

dzizessss ;) w jakiej ty jesteś szkole przecież taka praca jest na poziomie co najmniej magistra :P

Potwierdzam, degradujesz swoją ambicją moje "koleżanki". Brawo !! Tak dalej.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.