<kay> Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 < w lipcu zaczynam pisać prace dotyczącą rozmnażania Dionaei Discipuli metodą in vitro.... jest to dziedzina, która bardzo mnie interesuje .... mam do was pytanie ... może spotkaliście się z przystępną literaturą lub artykułami, które dotyczą właśnie mikrorozmnażania roślin owadożernych, a w szczególności dionaei ??? może czytaliście jakieś ciekawe książki zawierające informację na temat hormonów roślin ??? czy ktoś z was spotkał się z tą metodą lub miał możliwość jej zastosowania??? z góry dziękuje za pomoc ... > A to kilka zdjęć moich roślin, biorących udział w moim doświadczeniu .... :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Podstawą w rozmnażaniu in vitro jest STERYLNOŚĆ, dlatego nie wróżę ci powodzenia. Rozmnażanie z fragmentów roślin jest dużo trudniejsze niż z nasion właśnie dla tego, że ciężko je dokładnie zdezynfekować, ty nawet nie obmyłaś korzeni z podłoża z tego co widzę. Będziesz mieć piękną hodowlę pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Tutaj: http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...ic=7612&hl= podałem kilka linków do stron o mikrorozmnażaniu (post numer 4). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 Podstawą w rozmnażaniu in vitro jest STERYLNOŚĆ, dlatego nie wróżę ci powodzenia. Rozmnażanie z fragmentów roślin jest dużo trudniejsze niż z nasion właśnie dla tego, że ciężko je dokładnie zdezynfekować, ty nawet nie obmyłaś korzeni z podłoża z tego co widzę. Będziesz mieć piękną hodowlę pleśni. <wiem, że podstawą tego doświadczenia jest sterylność nie mogłabym zabierać sie za coś, nie znając podstaw.... przecież nie robię tego w domu (szkoda roślin ) .... nie wiem o które zdjęcie Ci chodzi, w każdym bądź razie drugie zdjęcie przedstawia roślinę umieszczoną w pożywce z węglem, gwarantuje Ci, że ziemi tam nie ma a rośliny z pierwszego zdjęcia wkładałam do słoika pod urządzeniem z laminarnym przepływem powietrza, więc rośliny miały zapewnione sterylne warunki .... co widać po efektach .... i tak dziękuje za cenną uwagę .. > Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 W takim razie życzę powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 CYTAT( @ sob, 03 maj 2008 - 16:21) drugie zdjęcie przedstawia roślinę umieszczoną w pożywce z węglem ??? :blink: A w jakim celu ten węgiel? Jeśli to doświadczenie to co miało wykazać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 W takim razie życzę powodzenia < dzięki szamanka .... słuchaj, a może poleciłabyś mi jakąś fajną książkę, dotyczącą nawet samych roślin owadożernych ???? oprócz tej niżej, bo już ją posiadam pozdrawiam ... > Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 (edytowane) CYTAT( @ sob, 03 maj 2008 - 16:58) .... słuchaj, a może poleciłabyś mi jakąś fajną książkę, dotyczącą nawet samych roślin owadożernych ???? oprócz tej niżej, bo już ją posiadam pozdrawiam ... > Jeśli po polsku to tylko ta którą przedstawiłaś. Jeśli chodzi o literaturę obcojęzyczną to kilka podstawowych zebrałem tutaj: http://www.flytrap.pl/content/view/20/37/ Co do mikrorozmnażania. Sprawdź co na ten temat jest w "Biotechnologii roślin" i poszukaj skryptów ćwiczeń uczelni wyższych. Edytowane 3 Maja 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chromat Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 witam a ja mam takie pytanie u Dionaei z którego miejsca pobierasz eksplantat ? bo raczej merystemy kątowe są mało aktywne (raczej jest silna dominacja wierzchołkowa). Ja się ma sprawa pasażowania czy na standardowej pożywce Murashige i Skooga (MS) [1962] czy z dodatkami ? mam nadzieje że coś nie poknociłem hehe.. ale biotechnologie miałem kilka lat temu jak jeszcze studiowałem i tak jestem ciekaw jak to wygląda odnośnie owadożernych bo to robiłem tylko na powojnikach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 ??? :blink: A w jakim celu ten węgiel? Jeśli to doświadczenie to co miało wykazać? < już tłumaczę moje doświadczenie polega na uzyskaniu wysokiego współczynnika rozmnożenia Dionaea w kulturach in vitro, ustaliłam kilka kombinacji (z hormonami, bez hormonów i z dodatkiem węgla) efektem musi być ustalenie, która z zastosowanych kombinacji jest najbardziej korzystna ...węgiel aktywny wyłapuje hormony roślinne, dlatego stosuję sie go tylko do pożywek bez hormonów (bo by je unieczynnił) .... dziękuję za literaturę > Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 I wszystko jasne. Węgiel aktywny a węgiel to różne sprawy stąd pytanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 witam a ja mam takie pytanie u Dionaei z którego miejsca pobierasz eksplantat ? bo raczej merystemy kątowe są mało aktywne (raczej jest silna dominacja wierzchołkowa). Ja się ma sprawa pasażowania czy na standardowej pożywce Murashige i Skooga (MS) [1962] czy z dodatkami ? mam nadzieje że coś nie poknociłem hehe.. ale biotechnologie miałem kilka lat temu jak jeszcze studiowałem i tak jestem ciekaw jak to wygląda odnośnie owadożernych bo to robiłem tylko na powojnikach. < heh ... wiesz, ja jeszcze nie studiuję, ale postaram Ci się odpowiedzieć na tyle ile potrafię .... więc stosuję standardową pożywkę do roślin kultur in vitro w której w skład wchodzą : mikroelementy, makroelementy, witaminy, sacharoza, Agar i źródło żelaza jeżeli chodzi o części roślin ... to jak widać do każdego słoika wkładałam: łapkę bez ogonka (nacięta igłą) , roślinę z korzeniami - bez liści, całą roślinę z liśćmi i korzeniami, łapkę z ogonkiem (nacięta igłą) .... > Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chromat Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 < heh ... wiesz, ja jeszcze nie studiuję, ale postaram Ci się odpowiedzieć na tyle ile potrafię .... więc stosuję standardową pożywkę do roślin kultur in vitro w której w skład wchodzą : mikroelementy, makroelementy, witaminy, sacharoza, Agar i źródło żelaza jeżeli chodzi o części roślin ... to jak widać do każdego słoika wkładałam: łapkę bez ogonka (nacięta igłą) , roślinę z korzeniami - bez liści, całą roślinę z liśćmi i korzeniami, łapkę z ogonkiem (nacięta igłą) .... > dzizessss w jakiej ty jesteś szkole przecież taka praca jest na poziomie co najmniej magistra po tego typu materiały to musiała byś się na bibliotekę uniwersytecką udać. w Lublinie tego typu rzeczami (mikro rozmnażaniem) zajmuje się dr hab. Danuta Kozak(Instytut Roślin Ozdobnych i Architektury Krajobrazu-Zakład Roślin Ozdobnych U. Przr. Lublin dawne AR) swoją drogą praca ciekawa, można by się pobawić zmiennością genetyczną i może mową odmianę spróbować zrobić, choć wyprodukowanie czegoś nowego nie jest trudne ale procedura rejestracyjna/patentowa to lipa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 dzizessss w jakiej ty jesteś szkole przecież taka praca jest na poziomie co najmniej magistra Potwierdzam, degradujesz swoją ambicją moje "koleżanki". Brawo !! Tak dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chromat Napisano 3 Maja 2008 Share Napisano 3 Maja 2008 Potwierdzam, degradujesz swoją ambicją moje "koleżanki". Brawo !! Tak dalej. ja tylko jestem pełen uznania dla <kay> :tak: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi