marcin959 Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Witam , Prosiłbym o pomoc jak odratować te roslinki bo troche je zaniedbałem i nie mają się najlepiej ale większość ma jeszcze zielone liście tylko nie wiem jak z korzeniami . Z racji tego ze nie jestem jeszcze bardzo dobry w hodowli prosiłbym o szegółową pomoc oto fotki muchołówek i jednej rosiczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Poza D. peltata i ta najlepszą muchołówką niewiele do ratowania zostało. Zielone liście są, ale na końcach, za to najważniejsze elementy, czyli stożki wzrostu wyglądają na martwe. Muchołówkom proponuje zmniejszyć podlewanie, ewentualnie poprzesadzać i duuużo, jak najwięcej światła. Peltatę najlepiej przygotuj do okresu spoczynku po prostu, jest juz dla niej za ciepło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin959 Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 a da sięjakoś wysuszyć ziemie . Moze ktoś inny pomoze ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 (edytowane) Ziemie wysuszyc się da, ale z tego co widzę poza jedną rośliną nie ma dla kogo. Wylej wodę z podstawków i nie podlewaj przez pare dni, tylko nie wysusz dla odmiany roślin na wiórki. Edytowane 4 Maja 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlody-hodowca Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 (edytowane) W czym trzymasz rośliny ze zdjęcia 6 i 7 od góry ? Jak torf mi to nie wygląda EDIT- dodanie liczby 7 Edytowane 4 Maja 2008 przez mlody-hodowca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Ogólnie masakra... Proponuje sprawdzić czy bulwy są całe oraz korzonki. Jeśli tak przesadzasz do nowego podłoża (torf i piaseK nie ziemia ogrodnicza badz torf ogrodniczy!). Obcinasz suche liscie, podlewasz i stawiasz w pełnym słońcu jeśli to nie pomoze to R.I.P . Co do peltaty jeśli bulwka jest cala i nie zgniła to roślina przeżyje z tym ,że przejdzie w stan spoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin959 Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 mają torf o ph 3,5-5,5 a co z tą najlepszą muchołówką ??ją też przesadzać czy jakieś nowe warunki jej zapewnić?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Tak przesadz wszystkie. Najlepiej jakby stały na południowym parapecie badz an zewnatrz jak bedzie cieplo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin959 Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 a moze je zagrzać albo zagotować jak bedzie wilgotna woda i strasznje słonko ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi