killer_88 Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Na kilku forach czytałem ze różne odmiany kapturnic potrzebują różne ilości światła. Jako że nie posiadam okna południowego (mam wschodnie i zachodnie) a chciałbym żeby moje rośliny były jak najładniejsze muszę mieć takie odmiany które nie potrzebują aż tyle światła. Na wschodnim oknie mam: papuzia, purpurowa i 2 krzyżówki rosną ładnie. Jakie kapturnice polecicie na okno zachodnie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Wschodnie i zachodnie okno nie różnią się właściwie, a wszystkie kapturnice mają bardzo zbliżone wymagania świetlne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 4 Maja 2008 Share Napisano 4 Maja 2008 Wschodnie okno jest dobre w ostatecznośći a północne najgorsze. Co do wymagań świetlnych to każda sarracenia im więcej dostanie światła tym lepiej wygląda bez względu na odmiane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 7 Lipca 2008 Share Napisano 7 Lipca 2008 Ja jednak czytałem że s. flava potrzebuje światła rozproszonego. Co trzeba zrobić żeby takie otrzymać? I czy kapturnice mogą rosnąć na parapecie południowym bo czytałem że dużo słońca może im ususzyć kaptury a tak się u mnie stało w przypadku papuziej. Uschnął jej cały kaptur i 1cm kielicha od tego kaptura. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 7 Lipca 2008 Autor Share Napisano 7 Lipca 2008 Ja jednak czytałem że s. flava potrzebuje światła rozproszonego. Co trzeba zrobić żeby takie otrzymać? I czy kapturnice mogą rosnąć na parapecie południowym Kapturnicą jest najlepiej na południowym oknie wiec jeżeli takie masz to daj na nie rośliny. Rozproszone światło możesz otrzymać stawiając roślinę np. za firaną. Nie mam akurat flavy ale według mnie będzie dobrze rosła mając bezpośrednie światło i nie trzeba go rozpraszać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 7 Lipca 2008 Share Napisano 7 Lipca 2008 Słyszałem, że krzyżówki kapturnic mają ogólnie mniejsze wymagania od czystych gatunków. "Ogólne wymagania" to niezbyt precyzyjnie ale myślę, że chodzi między innymi też o ilość światła. Z drugiej strony moja flava, psittacina i purpurea stoją na balkonie od zachodniej strony i mają się świetnie więc myślę, że nie masz się co przejmować brakiem południowego okna i śmiało wybieraj te, które chcesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 7 Lipca 2008 Autor Share Napisano 7 Lipca 2008 (edytowane) Hubu ja także mam zachodni balkon, popołudniami jest na nim strasznie gorąco Twoje rośliny nie "gotują" się na nim ? Edytowane 7 Lipca 2008 przez killer_88 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Co z tymi usychającymi kapturami i gdzie w końcu najlepiej ją trzymać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gladki111 Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Co z tymi usychającymi kapturami i gdzie w końcu najlepiej ją trzymać? Kapturki Ci uschną, a na ich miejsce wyrosną nowe mocne, przyzwyczajone do mocnego słońca tak przynajmniej było u mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 Hubu ja także mam zachodni balkon, popołudniami jest na nim strasznie gorąco Twoje rośliny nie "gotują" się na nim ? Nie gotują się i chyba się im bardzo podoba, bo się ładnie wybarwiają (całkowicie zielona flava v. rubricorpora wybarwiła się w 3 dni po poprawie pogody). Około 14 zaczyna tutaj świecić bezpośrednie słońce. Kiedy padło na czujnik termometru ten wskazał ponad 40 stopni, a kapturnice mają się świetnie. Oczywiście nie radze tak wystawiać roślinek bez powolnego przystosowania do takich warunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 9 Lipca 2008 Autor Share Napisano 9 Lipca 2008 moja stoją na wschodnim bo myślałem ze na zachodnim balkonie sie ugotują ale skoro mówisz ze tak nie jest to może spróbuje bo słonce na swoim mam w podobnych godzinach (może trochę wcześniej) mógłbyś dać fotkę stanowiska z roślinami ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 9 Lipca 2008 Share Napisano 9 Lipca 2008 (edytowane) Najpierw sprawdź gdzie dłużej świeci słońce. I jeśli stały za szybą to musisz je przyzwyczaić delikatnie do bezpośredniego słońca. Fotkę dam jutro teraz jest za ciemno EDIT: Obiecana fotka Edytowane 10 Lipca 2008 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer_88 Napisano 11 Lipca 2008 Autor Share Napisano 11 Lipca 2008 dzieki Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 11 Lipca 2008 Share Napisano 11 Lipca 2008 Skoro jesteśmy już przy temacie światła to mam mały problem. W miejscu w którym będę zimował moje rośliny praktycznie nie świeci słońce. Czy muszę je doświetlać? Jeżeli tak to jak długo? Druga sprawa: Tak sobie myślę, że w zimie mało świeci słońce, a więc czy wystarczy go tylko tyle? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokicz09 Napisano 24 Lipca 2008 Share Napisano 24 Lipca 2008 hmm obserwując własne kapturnice da się zauważyć ,że S. Scarlet Belle wymaga znacznie więcej światła niż S.Catesbei . Nie wiem czy tak jest.. To tylko moje własne spostrzeżenie ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi