rafikig Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Witam, mam pytanie jakimi "narzędziami" można sprawdzić czy woda ktorą się posiada jest destylowana? Jakie prametry powinna mieć woda destylowana chodzi mi o: - twardość węglową i - ph Jaka jest tolerancja roślin ( muchołówek, dzbaneczników, rosiczek) jezęli chodzi o prametry wody (patrz wyżej) Pytam o to dlatego ponieważ mam dostęp do wody która powstaje ze skraplana pary wodnej, wiem to jest destylowana w normalnych warunkach, ale kłopocik jest w tym że przewody którymi ona spływa i miejsce w ktorym sie wstępnie zbiera zanim dalej spłynie sa jak by to powiedzieć co najmniej nie wzbudząjace zaufania co do jakości tej wody. Nie chciałbym tym samym lejąc tę wodę moim roslinom ówcześnie jej nie sprawdzając wystawić je na jakieś stresy chemiczne(bo nie wiem co w niej dokładnie jest i jakie ma parametry) lub nawet uschnięcie. Ciut się rozpisałem, ale chyba dostatecznie nakreśliłem problem, a teraz proszę o rzetelne odp. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Zbadaj twardość ogólną wody i będziesz wiedział, czy się nadaje. Rzetelną odpowiedź masz w tym temacie: http://www.flytrap.pl/content/view/87/85/ w zakładce "twardość wody". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 (edytowane) Tak, woda pochodząca ze skraplania jak najbardziej nadaje się do podlewania roślin owadożernych. Jeżeli spływa po czymś, to określ po czym. Może nie ma czego się bać. Woda demineralizowana w ten czy w inny sposób może mieć różne pH - wystarczy niewielka ilość zasady czy rozpuszczonego CO2. Najlepiej było by zbadać ją konduktometrem ale nie zawsze jest on dostępny. Od biedy zbadaj twardość ale ogólną GH. Edytowane 12 Maja 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafikig Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 Dziękuję za odp. Dzisiaj dokonałem pomiaru i woda o której mówie ma takie parametry: - TwO 5 *n - PH 7,4 Jeżeli dobrze pomierzyłem i rozpoznałem bo robiłem to pierwszy raz. Robiłem wg instrukcji, powtarzałem pomiary więc powinno być dobrze. Czy taką wodą można podlewać? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Woda jak na moje oko za twarda. Powinna mieć około 0,2 -1 no może 2 stopni twardości (stopnie niemieckie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafikig Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 A jak można zmniejszyć twardość? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Technika taka jak przy zwykłej wodzie - destylowanie lub filtr RO albo żywice jonowymienne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 A co sądzicie o takim urządzeniu? http://www.allegro.pl/item367913931_destyl...wana_f_vat.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Za tą cene kupując wode destylowaną w Tesco miała byś 130 baniek 5l wody Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 A ile w Tesco biorą? ;] Ja akurat nie mam potrzeby kupywać tego, ale pytam tak z ciekawości Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 (edytowane) cyt.: "pobor mocy 750W destylacja 1 litr na godzine" Cena ceną ale rachunek za prąd będzie nie mały. Edytowane 24 Maja 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 okolo 3,70zł za 5l Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 (edytowane) A to jest woda destylowana czy demineralizowana? Co prawda pisales ze destylowana ale ja w marketach i jednej stacji beznynowej widuje tylko demineralizowaną. I dla pewności się pytam np. w carrefour kosztuje ona 2,70, a w Auchan chyba 2,90... - oczywiście za 5l Edytowane 24 Maja 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 Nie ma różnicy. U mnie akurat tych super marketów nie ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quintessence Napisano 24 Maja 2008 Share Napisano 24 Maja 2008 w Auchanie jest po 3 zł juz -.- dzisiaj kupowałem -.- Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi