Skocz do zawartości

Eine Kleine Dionaea Muscipula "sawtooth"

ReD-GreeN

Rekomendowane odpowiedzi

Dionaea muscipula "Sawtooth" ---> kupilem go jeszcze z Nepenti ponad rok temu przez ten czas prawie w ogóle nie urósł!Co może być tego przyczyną przesadziłem go już 2 razy ten 2-gi raz niedawno kilka dni temu !

Wątpie żeby to coś dało!

Wczoraj ziemie w której rósl powąchałem i pachnie tak jak by pleśnią(ta ziemie już troche leży od 1-ego przesadzenia)!

Dionaea muscipula "Sawtooth" chyba powinien mieć krótkie masywne posrastanie włoski a ten wygląda jak jakis "red dragon" tylko że liście ma zielone! piłapiki rosną normalnie co troche puszcza nowe ale robią się czarne!

Na początku hodowli czyli z ponad rok temu poparzyłem go znaczy na słońcu czy to mogą być skutki poparzenie czy to jakiś karłowaty klon? niestety raczej nie mam możliwosci zrobić zdjęć!

Odnośnik do odpowiedzi

'Sawtooth' ogólnie rośnie bardzo powoli. Trudno cokolwiek niestety powiedzieć bez zdjęcia, w każdym razie zęby na pułapkach są zredukowane i pozrastane ze sobą. Jeżeli tak nie jest, możliwe że to nie sawtooth. Warto poszukać fotek na internecie i porównać.

Odnośnik do odpowiedzi

'Sawtooth' ogólnie rośnie bardzo powoli. Trudno cokolwiek niestety powiedzieć bez zdjęcia, w każdym razie zęby na pułapkach są zredukowane i pozrastane ze sobą. Jeżeli tak nie jest, możliwe że to nie sawtooth. Warto poszukać fotek na internecie i porównać.

Fłaśnie za mnim zalożyłem temat to sie jeszcze upewniełem!

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jak kupiłem na Nepenti sawtootha to mi się tak rozrósł, że po kilku miesiącach miałem dużą roślinę i 10 sadzonek. Ale z tego co piszesz-poparzenie- to jak najbardziej może się tak dziać. Rośliny po oparzeniach- jak zauważyłem rosną o wiele wolniej, albo wcale. Taki stan się może utrzymywać dosyc długo, albo mogą występować mutacje- ja na capensisach miałem po 4 zrośnięte liście i inne taki dziwactwa. Tak więc nic Ci nie pozostało jak czekać cierpliwie aż znów się do rośnięcia weźmie.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sawtooth coś nie chce rosnąć, cały czas ma tę samą średnicę 3-4cm i intensywnie się dzieli. Poparzenie może spowolnić wzrost rośliny, ale tylko w skrajnych przypadkach, gdy np. poparzonych jest większość liści

Odnośnik do odpowiedzi

jesli liscie po krotkim czasie liscie czernieja to znaczy;

- masz za mokro i gnija, stad ten smrod

- jak sa ciemno brazowo to jest poparzone albo za sucho

Mucholowki lubia dosc sucho zauwazylem i rosna wtedy ladne, wielkie

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.