Sz@kal Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Witam wszystkich jestem nowy na forum i jestem zielony w kwestji roślin owadożernych troche ponad dwa tygodnie temu zakupiłem sadzonkę muchołówki "giant" dzień po otrzymaniu roślinka wyglądała tak: dzień później tak: natomiast dziś wygląda tak: cieszy mnie to że udało mi się ją uratować (chyba że wcale nie umierała ) w każdym razie mam dwa pytania odkąd ją dostałem (będzie już 15dni) jedna pułapka jest zamknięta - pod słońce nie widać by coś było zamknięte a ona się nie otwiera, czy powinienem się tym martwić? i moje drugie pytanie - wiem że to dopiero sadzonka i jest mała ale czy liście nie powinny być sporo szersze?? wszystkie rosnął długie ale dość cienkie... roślinka stoi na południowym parapecie na podwyższeniu aby jak najdłużej na nią świeciło... będe wdzięczny za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 31 Maja 2008 Share Napisano 31 Maja 2008 Nie powinieneś sie niczym martwić, tylko dać jej czas I uważać by jej nie spalić! Płd parapet jest bardzo dobry ale musi być tam jakis przepływ powietrza żeby nie ugotować roślinki. Co do zamknietej pułapki- otworzy sie. Szerokosć liści jest OK- takie powinny być. Puszcza sporo nowych liści wiec jak widac jej sie podoba- nic nie rób tylko podlewaj, uważaj na słońce i czekaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi