locohamster Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Oto moj najnowszy nabytek z OBI (wrocław ulica długa - swieza dostawa slicznych roslinek BTW) I mam pytanko czy muchołowke mozna karmic mrówkami. Wystawiam je na balkon gdzie grasuje masa mrowek i czesto łapia sie w pułapki muchołowek. Czy mrówka jest odpowiednim pokarmem dla roslinek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Mrówek nikt nie polecał ze wzgledu na jakieś tam rózne kwasy które mają by obezwładniać ofiary, ale moga być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Dokładnie jak pisze szamanka. Mrówki przeciez wytwarzaja kwas mrowkowy, poza tym to sa bardzo "opancerzone" wiec marna z nich zdobycz dla rosliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Tak generalnie to owadożery same tez wytwarzaja kwas mrówkowy, żeby im mięsko w trakcie trawienia nie pleśniało, ale pojawiały się wypowiedzi, że pułapki czernieją po mrówkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Jak sama nazwa wskazuje :Muchy:-) ,a ponadto komary, muchówki mniej owady opancerzone (żuki) gdyż zazwyczaj są duże i szybko nam uciekają z pułapek. Małe owady słabo rekompensują straty energii poniesione na zamknięcie pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edeks Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 mrówek nie polecam... nie wiem jak z muchołówką... pewnie tak samo... rosiczce dałem mrówki... na 2 dzień liście stały się wiotkie a na 3 zwiędły... od tamtej pory karmię tylko muchami... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 ja osobiście bym niczym nie dokarmiał - sama sobie coś złapie. I pamiętaj że kilka razy pułapka coś "przekąsi" i umiera - niestety p.s. ładniej wyglądają jak są otwarte Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Przedwczoraj moja muchołówka złapała w moim pokoju dużego komara... A mrówkami nie dokarmiam bo to marna mała przekąska... Edytowane 1 Czerwca 2008 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cerberus Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Ja nie dokarmiam niczym bo roślinki same sobie łapią owady. Najczęściej są to pająki ale mucha czy komar też się czasami złapie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
august Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 polecam pająki,nie mają one pancerza i są dość energetyczne...dla moich roślinek jest to najlepszy pokarm,ale staram sie je rzadko dokarmiać,żeby nie straciły kolorów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi