chudy.91 Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 (edytowane) Witam! Dostałem dzisiaj (niespodziewanie) dzbanecznika. Nie jestem pewien jaka to jest odmiana, ale sądzę, że 'fusca' albo coś podobnego z wyglądu. Niestety, roślina jest w nieciekawym stanie: dużo liści zostało połamanych, poszarpanych, pozasychanych, niektóre mają jakieś czerwone plamy (charak. dla tej odmiany? co jest tego efektem?), kilka dzbanków jest rozerwanych, nie mają soków itp., itd. Mam więc trochę pytań, na które - mam nadzieję - ktoś mi odpowie : 1. Czy mogę przelać soki trawienne z uszkodzonych dzbanków do zdrowych? 2. Czy można podnosić wilgotność wokół rośliny zamiast ją zraszać (niestety, w pokoju nie mogę ), podkładać keramzyt (nie mam gdzie), kupić nawilżacz? Nie można jej np. przecierać mokrą szmatką? Mógłbym ją zraszać, tylko że musiałbym ją kilka razy dziennie ściągać z haczyka i przenosić do łazienki; nie zaszkodziłoby jej to? 3. Czy ta odmiana (fusca) jest trudna w uprawie i przetrwa? 4. Czy opłacało się kupić roślinę za 30 zł (bo w doniczce znajdują się 2 (dorosłe) dzbaneczniki, tylko że w takim właśnie stanie)? Niestety, nie mam możliwości zrobienia zdjęcia... Pozdrawiam! Edytowane 5 Czerwca 2008 przez chudy.91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 1. nie ma takie potrzeby. 2. musisz poprostu przyznac ze nie masz waronków do trzymania dzbanków. 3. nie jest tak latwa jak ventrata 4. nie wiadomo jak wyglada roslina, wiec nie da sie okreslic czy sie oplaca a do tego nie wiesz na pewno jaka to odmian ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.91 Napisano 7 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2008 A czy położenie na powierzchni podłożna mchu takiego jak ten: link (nie żebym reklamował) zwiększy choć trochę wilgotność wokół rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Czerwca 2008 Share Napisano 7 Czerwca 2008 Jaki by to mech nie był nie zwiększy wilgotności !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 7 Czerwca 2008 Share Napisano 7 Czerwca 2008 Torfowiec wpija wodę i utrzymuje ją w sobie ,a nie podnosi wilgotności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.91 Napisano 7 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2008 (edytowane) Torfowiec wpija wodę i utrzymuje ją w sobie ,a nie podnosi wilgotności Aaa... W każdym bądź razie - dziękuję za odpowiedzi. Edytowane 7 Czerwca 2008 przez chudy.91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.91 Napisano 8 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2008 Zdecydowałem się jednak sprzedać tego dzbanecznika, gdyż miałbym problem z jego zraszaniem (doniczka wisiałaby nad meblami, a one raczej nie przepadają za laniem na nie wodą ). Mimo to chciałbym kupić innego dzbanka, którego nie trzeba byłoby uprawiać w wiszącej doniczce i byłby dość wytrzymały. Czy są takie? Czy Hookeriana się do nich zalicza? Nie zakładałem nowego tematu, bo mógłby się niektórym wydać bezsensowny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi