Skocz do zawartości

Początki

Vairus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem niedawno muchołówkę jest ona jak na razie bardzo mała.W Paczce dostałem torf oraz dwie doniczki jedna bardzo mała druga taka trochę większa.Więc gdy rozpakowałem paczkę od razu wziąłem sie do roboty (ale nie wiem czy dobrze wacko ). Wziąłem torf i nasypałem tak na spodzie do tej najmniejszej doniczki po czym zasadziłem roślinę(muchołówkę)Torfu jest poniżej połowy tej najmniejszej doniczki.I podlałem ja woda zimna przegotowana i odsączona od osadu metodą podsiąkania.Ale kurcze niestety po tygodniu ta roślinka wygląda trochę niemrawo jej łodygi(te łapki co łapią pokarm )cały czas sa opadłe wo gule niech ca sie podnosić.Czy to jest normlane czy moze cos zle robie? Aha dzisiaj dostałem wode dystylowana i czy mam podlewac roslinke ta woda cały czas i czy podłożę ma byc cały czas mokre to znaczy czy woda w podstawce ma byc cały czas?? Bardzo prosze o rady życzę wszytkiego najlepszego pozdrawiam! rolleyes

Odnośnik do odpowiedzi

Roślina będzie potrzebowała kilku tygodni na regenerację. Dopiero po tym czasie zacznie normalnie rosnąć. Podlewaj destylowaną. Nalej do podstawka i poczekaj aż woda całkowicie wyschnie i dopiero wtedy wlej kolejną porcję wody :)

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze przyda sie fotka.po drugie torf powinien byc mniej wiecej na rowni z brzegiem doniczki,wtedy mucholowka nie jest ,,ogluszana,, przez brzegi doniczki.jesli chodzi o destylke-najlepiej podlewaj juz swoja mucholowke tylko taka woda,w przypadku venus fly trap lejesz wode do podstawki,gdy wyschnie najlepiej przeczekac 1 dzien i znowu nalac...enjoy it :P

Odnośnik do odpowiedzi

Nalej do podstawka i poczekaj aż woda całkowicie wyschnie i dopiero wtedy wlej kolejną porcję wody :)

Dla jasności... Wyschnie w podstawce, a nie wyschnie torfu :) Przesuszenie torfu równa się z prawie pewną śmiercią rośliny...

Tak tylko dopisałem, żeby później nie było pomyłek :)

Odnośnik do odpowiedzi

Oto zdjęcie mojej muchołówki tylko troszkę niewyraźne. Zdjęcie zostało zrobione z komórki ;/ Oczywiście doniczka jest ta najmniejsza i zobaczcie czy torfu nie jest czasem za mało a jeśli tak to napiszcie ile tego torfu mam dać. Pozdrawiam :P

post-4001-1212837438.jpg

Edytowane przez Vairus
Odnośnik do odpowiedzi

Przy presadzeniu uważaj, by nie naruszyć korzeni i daj na południowe okno, a poza tym to sądząc po tym niezbyt wyrażnym zdjęciu to nie jest znowu tak źle, tylko jest chyba cala od torfu :P , ja bym ten torf delikatnie zmiótł jakimś pędzelkiem dla walorów estetycznych i zawsze to troche wiecej światła ^_^

Edytowane przez fawin
Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszaj zdjęcia, nie mam ochoty czekać 5 minut aż takie ogromne się załaduje.

Torfu jest za mało, jego powierzchnia powinna sięgać krawędzi doniczki.

5 min?? Gratuluję łącza... Zdjęcie bardzo dobre, widać wszystko dość wyraźnie, a nie tak jak na niektórych miniaturkach zdjęć :P

Torf za mokry, ale podejrzewam, ze jak dosypiesz, korzenie będą wyżej to będzie w sam raz :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię, żeby wstawiać od razu miniaturkę 200x200, ale studium powierzchni kartki i koca zajmujące 3/4 zdjęcia jest bynajmniej wg mnie zbędne. Co do tego czy widac wszystko wyraźnie nie będę się spierać.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię, żeby wstawiać od razu miniaturkę 200x200, ale studium powierzchni kartki i koca zajmujące 3/4 zdjęcia jest bynajmniej wg mnie zbędne.

Eh... ludzie mają problemy... :/

Specjalnie dla szamanki:

post-3877-1212873977.jpg

post-3877-1212874020.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.