patrykk99 Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Witam! Od jakiegoś czasu na torfie moich owadożerów pojawiły sie takie małe szare robaczki. Są tylko na małych capensis, spatulatach i w dorosłej D.M. red green. Mam jeszcze D.M. typical ale w niej nie ma tych robaków. Kiedy np. dmuchne na torf, pojawia sie ich duzo i tak szybko biegają. Czy to może zaszkodzić roślinką? Jeśli tak to czym to zwalczyć? Udało mi sie uchwycić kilka na zdjęciach: powiedzcie mi chociaż co mam zrobić? czy to nie szkodzi roślinką? Edytowane 12 Czerwca 2008 przez patrykk99 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cubon Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Jestem początkującym hodowcą i mało sie znam na "plagach" i chorobach roślin... ...ale jak tych szarych robaczków jest naprawdę dużo to przydało by sie wymienić torf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchozerka Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Hmmm... Jak coś jest w torfie, to już jest niedobrze. Musisz się zaopatrzyć w jakiś środek na robale, bo mi to wygląda na coś ziemiórkopodobnego, więc myślę, że w jakiś środek ziemiórkobójczy. Spryskać roślinkę, czy zrobić to, co tam jest napisane na opakowaniu i wymienić torf. Mi kiedyś ziemiórki zeżarły moją muchołówkę, a dopiero potem wylazły. Ciesz się, że Tobie robaki się pokazały, zanim Twoje roślinki zginęły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 nie ważne co to jest - przesadzaj jak najprędzej - i dobrze "trzep" roślinki ze starego torfu - mogą tam być jajeczka tych szkodników pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 wypłucz rosline w wodzie to jej nie zaszkodzi a chyba zmyje to co nie potrzebne i korzenie dobrze opłucz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 20 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2008 Konieczne jest przesadzenie? Nie moge kupić jakiś środek przeciwko tym robaką i zastosować go. Czy ktos wie konkretnie co to jest za robak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturostempel Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Patryk to sa skoczogonki mialem to samo i nic nie zrobilem zostawilem je i po pewnym czasie same zniknely poczytaj o tym na forum i te robaki nie sa az tak grozne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykk99 Napisano 21 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2008 No właśnie te tak się zastanawiam czy to szkodzi. Już ponad 2 miesiące to mam i nic się nie dzieje złego z roślinami. D.M red green rośnie ładnie i wszytsko jest dobrze. Małe rosiczki też ładnie rosną i od czasu do czasu widze te robaki na ich liściach więc chyba dobrze jak nieraz złapią sobie takiego robaka i sie "najedzą" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturostempel Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 jak juz pisalem mialem ta sama sytuacje ludzie tez mi poradzili ze nie musze nic robic, a przy okazji tak jak napisales rosiczka ma pozywienie no ale po jakims czasie same zniknely i bylo po klopocie teraz mam gorszy poniewaz zauwazylem ziemiorki i z nimi juz trzeba sie rozprawic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi