Skocz do zawartości

Sposób Na Spatulate

edeks

Rekomendowane odpowiedzi

Mam troche spatulat, które zasiałem w dużej donicy. Spatulaty urosły, trzeba je przesadzić bo wchodzą jedna na drugą, a ja chciałbym je mieć pojedynczo w doniczkach i może sprzedać :) Mam mały problem z przesadzeniem... Myślę, że jak ktoś przesadzał tego typu rosiczki wie, że korzenie są bardzo wiotkie.... nie tak jak w przypadku capensisów, wszystko na jednej łodydze :P Nie wiem jak mam sie za to zabrać, jedną przesadziłem, ale do listków przykleił się torf i liście zaczęły schnąc, korzeni nie zdołałem zakopać, roślina praktycznie leży na torfie, gdy przechylę doniczkę to roślina się rusza...

Jakieś porady? rolleyeswacko

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje kiełki nidiformisów przesadzałem pensetą. Wpijasz ja delikatnie na około rośliny lekko zaciskasz i do góry. W miejscu gdzie ma rosnąć robisz w torfie mała dziurkę zapałką, mniej więcej taka jak to co udało ci się wyrwać. Dalej pewnie wiesz :]

Odnośnik do odpowiedzi

oj chyba źle z formułowałem swoją pierwszą wypowiedz... :/ Chodziło mi o to, że po wysianiu tak sobie rosły, że teraz maj po 1-2cm średnicy :) Tego niestety nie obejmę pęsetą... :( Myślałem nad łyżka, wbić i podważyć, ale pomysł nie wypalił... korzenie strasznie poplątane, jak już rozkopałem pół doniczki :P to znów miałem problem ze wsadzeniem do nowej donicy, ale o tym już mówiłem, torf przyklejony do liści a korzenie na wierzchu :/

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem... tak jakoś. Nie jestem aż tak zaawansowany, żeby to rozróżniać, ale wiem, że capensisy są tropikalne, a spatulata różni się znacznie wyglądem. Właśnie stąd moje przypuszczenia. Jednak bledne :P

Dzięki za odpowiedz.

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczek tropikalnych i sub jest naprawdę wiele, aliciae też jest niepodobna do capensisa, tak samo burmani, madagascariensis może trochę.

To są grupy ekologiczne, a nie wyglądu roslin.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.