Dorian Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 (edytowane) Wymyśliłem zeby zrobić coś takiego u siebie na parapecie. Ze szkła będę miał sklejony taki podstawek w wymiarach mniej więcej 70x30x10cm. Na dnie będą kamyszki i całość do pełna przysypana torfem. Będę w niej sadził rosiczki, mam zamiar stworzyć coś w stylu kompozycji. I teraz mam pytanie czy roślinka nic się nie stanie?? i jak rozwiązać problem z podlewaniem?? Zamieszczam przykładowy rysunek. Edytowane 16 Czerwca 2008 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...amp;#entry72363 to akurat moje "mini" torfowisko parapetowe pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2008 Wiem, wiem ale wymyśliłem zeby to ze szkła zrobić gdyż takie pojemniki z ogrodniczych są trochę zaniskie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Nie ma roznicy czy zrobisz ze szkła czy z pojemnika, szkło jest jedynie nieco niebezpieczniejsze bo jak pęka to po całosci od razu. Zasady dla takich kompozycji są takie same, równiez dla kompozycji w terrariach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 czemu za niskie ? myślę że są właśnie akurat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2008 (edytowane) A ja w takim czymś podlewać?? i czy też obowiązkowo descylka?? bo na takie coś trochę wody chyba pójdzie:) a jakie są wysokie ?? u mnie były tylko takie na 5cm góra:/ Edytowane 16 Czerwca 2008 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Obowiązkowo destylka. Co do podlewania wystarczyłoby poszukać - lanie wody na stosik kamieni, przez wkopaną rurkę lub lejek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 podlewać oczywiście poprzez podsiąkanie - u mnie jak się dobrze przyjżysz w narożnikach jest wkopana pusta doniczka, a pod warstwą torfu mam warstwę keramzytu - wlewając destylkę (tylko i wyłącznie) do tej pustej małej doniczki - woda się sama rozprowadza po całym dnie doniczki - to swego rodzaju - taki mini system nawadniania - napewno działa - sprawdzone woda to oczywiście tylko destylka polecam jeszcze jeżeli planujesz wynoszenie "mini torfowiska" np na balkon zrobienie sobie czegoś w rodzaju "tacki" żeby te nasze mini torfowisko przenieść - bo sama ta kuwetka wyłożona keramzytem i torfem jest powiedzmy troszkę ciężka - ale stabilna i nie ma mozliwości złamania się - uprzedzam odpowiedzi ) pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2008 Mam jeszcze pytanie co do torfu. Czy musi to być torf sphagnum?? Bo niestety u mnie nie mogę go dostać. Znalazłem taki co wydaje mi się najlepszy czysty torf bez dodatków nawozowych o PH 3.5-4.5. Będzie się nadawał? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Tak bedzie Torf o PH 3.5-4.5. jest bdb. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi