Skocz do zawartości

Mini Terrarium.

Dorian

Rekomendowane odpowiedzi

Wymyśliłem zeby zrobić coś takiego u siebie na parapecie. Ze szkła będę miał sklejony taki podstawek w wymiarach mniej więcej 70x30x10cm.

Na dnie będą kamyszki i całość do pełna przysypana torfem. Będę w niej sadził rosiczki, mam zamiar stworzyć coś w stylu kompozycji. I teraz mam pytanie czy roślinka nic się nie stanie?? i jak rozwiązać problem z podlewaniem?? Zamieszczam przykładowy rysunek.

post-3513-1213636229.jpg

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma roznicy czy zrobisz ze szkła czy z pojemnika, szkło jest jedynie nieco niebezpieczniejsze bo jak pęka to po całosci od razu.

Zasady dla takich kompozycji są takie same, równiez dla kompozycji w terrariach.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w takim czymś podlewać?? i czy też obowiązkowo descylka?? bo na takie coś trochę wody chyba pójdzie:) a jakie są wysokie ?? u mnie były tylko takie na 5cm góra:/

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

podlewać oczywiście poprzez podsiąkanie - u mnie jak się dobrze przyjżysz w narożnikach jest wkopana pusta doniczka, a pod warstwą torfu mam warstwę keramzytu - wlewając destylkę (tylko i wyłącznie) do tej pustej małej doniczki - woda się sama rozprowadza po całym dnie doniczki - to swego rodzaju - taki mini system nawadniania

- napewno działa - sprawdzone

woda to oczywiście tylko destylka

polecam jeszcze jeżeli planujesz wynoszenie "mini torfowiska" np na balkon zrobienie sobie czegoś w rodzaju "tacki" żeby te nasze mini torfowisko przenieść - bo sama ta kuwetka wyłożona keramzytem i torfem jest powiedzmy troszkę ciężka - ale stabilna i nie ma mozliwości złamania się - uprzedzam odpowiedzi ;))

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie co do torfu. Czy musi to być torf sphagnum?? Bo niestety u mnie nie mogę go dostać. Znalazłem taki co wydaje mi się najlepszy czysty torf bez dodatków nawozowych o PH 3.5-4.5. Będzie się nadawał?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.