muchozerka Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Witam! Wymyśliłam coś takiego, żeby zrobić sobie w domu, na parapecie torfowisko. Mam jednak kilka pytań-może ktoś mi odpowie . Chciałabym do stworzenia mojego mini-torfowiska użyć długiej, pospolitej skrzynki z ogrodniczego. Nie wiem jednak, jak zorganizować podłoże(z tego, co wiem, należałoby użyć keramzytu(skąd to wziąć i jak użyć?) i kwaśnego torfu(o jakim pH? Wiem, że 3-5, ale jakie będzie najlepsze?). Wiem, że najlepiej jest podlewać przez podsiąkanie. Czy konieczna jest zatem podstawka do wlewania wody, czy można zastosować jakiś inny "system nawadniający"? Woda oczywiście destylka? W domu mam parapet zachodni-czy to wystarczy? No i gatunki roślin. Chciałabym posadzić muchołówki i rosiczki. Jakie jeszcze inne rośliny można by było posadzić razem z nimi? A jakbym chciała posadzić mech, to z lasu? Mieszkam koło lasu, więc nie ma problemu, ale czy nie zjawią się w mojej hodowli jakieś niespodzianki typu robaki, inne rośliny? I moje ostatnie, chyba najciekawsze pytanko Czy w Warszawie jest jakiś porządny sklep z owadożerami? Bo chyba do torfowiska potrzebne są roślinki Wybaczcie, że tak dużo tych pytań, ale nie jestem doświadczonym hodowcą. Mam nadzieję, że takowych tutaj znajdę. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Keramzyt kupisz w obi albo leroy merlin. Trzeba by go wysypać na dno jako warstwe drenażową i przestrzeń, z której będzie woda podsiąkać na całe torfowisko. Torf nie wiem ale chyba 4,5. W sklepach przeważnie jest 4-5. Ważne, żeby był bez dodatków. Popatrz w innych tematach. Najlepiej włożyć doniczkę do, której będziesz lać wodę. Doniczka będzie pusta i będzie sięgać dna. Woda destylka albo deszczówka ale w Warszawie to trudno o czyste powietrze. Parapet zachodni chyba za słaby dla muchołówek. Pamiętaj, że muchołówki trzeba zimować a rosiczki zależy jakie ale tropikalnych nie, więc na zime muchołówki musiała byś usuwać z torfowiska. Mech najlepiej torfowiec ten z lasu szybko usycha, nie wspominając o nieproszonych gościach. W Warszawie nie ma już sklepu z owadożerami. Kiedyś było nepenti ale pojechało do Czech Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchozerka Napisano 16 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2008 Czyli musiałabym dobrać bardzo starannie gatunki roślinek, żeby je wszystkie razem zimować? A gdzie można dostać mech torfowiec? Na Allegro ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 na allegro spokojnie dostaniesz torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 16 Czerwca 2008 Share Napisano 16 Czerwca 2008 Jeśli mech ma być na wierzchu to lepiej żeby był żywy. Niektórzy na forum mogą Ci pewnie sprzedać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi