pelcio14 Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 (edytowane) Jak samemu zapylić kwiat muchołówki?? Czy wogóle da się? Proszę o pomoc. (chcę otrzymać nasiona) Edytowane 18 Czerwca 2008 przez pelcio14 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Musisz miec 2 kwiatki z 2 roslin. Pylek kwiatowy przenosisz z kwiatka na kwiatek np pedzelkiem itp na precik w kwiatku nr2. I wszystko jest OK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Nie na pręcik, tylko na słupek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Nie na pręcik, tylko na słupek. upss male pomylenie ;/ dzieki za poprawke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 (edytowane) Siema, żeby nie tworzyć nowego tematu to zapytam tu. Właśnie pozwoliłem jednej z moich rosiczek okrągłolistnych kwitnąć i chciałbym pozyskać nasiona, ale nie wiem czy poterzebne będą mi do tego dwie rośliny kwitnące czy wystarczy jedna. Wiem że by zapylić roslinę potrzeba dwóch roślin ale czytałem że ta odmiana rosiczek jest samopylna. I tu pojawia sie pytanie czy jeśli roślina jest samopylna to oznacza, że sama się zapyli bez pomocy "człowieka z pędzelkiem". Jeśli moderator stwierdzi, że powinienem stworzyć nowy wątek z tym pytanie w dziale "rosiczka" to przosze o przeniesienie pytanie do nowego wątku. Edytowane 19 Czerwca 2008 przez bados Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Jeśli jest samopylna znaczy że zapyli się całkowicie sama bez machania pędzelkiem, pszczółek i takichtam bajerów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Dzięki za odp. ale mam jeszcze dwa pytania 1. Wie ktoś może czy na 100% rosiczka okrągłolistna jest samopylna? Wiem, że wcześniej napisałem że właśnie tak jest, a dowiedziałem się o tym z tej str: http://www.flytrap.pl/content/view/89/93/ , ale tu jest napisane że nie wszystkie rosiczki klimatu umiarkowanego są samopylne więc nie mam pewności. Jeśli ktoś by wiedział to bardzo proszę o odp. 2. Po jakim czasie moge mogę się spodziewać nasion i jak je zebrać z kwiaru? Z góry dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 (edytowane) 1. Wie ktoś może czy na 100% rosiczka okrągłolistna jest samopylna? 100% samopylna. 2. Po jakim czasie moge mogę się spodziewać nasion i jak je zebrać z kwiaru? http://rosliny-owadozerne.pl/forum/rosiczk...sion-t4524.html http://rosliny-owadozerne.pl/forum/Rosiczk...iona-t2312.html Edytowane 19 Czerwca 2008 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Dzięki za odp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi