Laczu Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 WItam. Mam problem.. Usychaja mi pułapki.. Wsyztsko byloby ok ale te pułapki sa nowe.. stare liscie sa ok a nowe dostaja jakis dziwnych plam po czym usychaja :/ oto zdjecie zaznaczyłem te plamy.. roslinka stoi w terra, wilgotnosc ma duża, staram sie by temperatura nie wzrastała powyzej 25*(najwyzsza temperatura w tym teraa to 28*) spryskuje ja pare razy dziennie chlodna woda.. raz przez przypadek spadł mi na nia kawałek lodu.. jedna pułapka zrobiła sie wiotka ale pozniej odżyła i zaczeła schnac.. (to ta najwyższa).. nie wiem co mam robic :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 dlugo ja masz?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyki Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Złapała najprawdopodobniej grzyba bądź inną infekcję działaj prędko ta choroba pochłonęła mi 2 okazy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Zbyt wysoka wilgotność przy braku wentylacji. Wystaw ją na parapet na słońce i nie spryskuj, a będzie ok. Zastosuj ze dwa razy Topsin (w odstępach tygodniowych). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 19 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2008 rosline mam od poczatku Maja. Terrarium jest pare razy otwierane a w dodatki jest czesciowo uchylone, szyba z góry jest ustawiona w ten sposób: Wentylacja jest poniewaz sa 4 otwory jak widac i sie robi mały przeciąg.. mowiliscie zeby dac ja na parapet.. ok ale na bezposrednie slonce czy rozproszone? wysypac keramzyt wokól rosliny czy nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 u mnie stoi na podstawce z keramzytem i ma sie bardzo dobrze.na poczatku daj ja na rozproszone,z czasem zwiekszaj ilosc swiatla.jak od razu wystawisz ja na pelne slonce moze Ci sie spalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 19 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2008 dobra dzieki wielkie, jutro lece po topsin.. wlałem do jednej doniczki troche wody, zasypałem keramzytem i torfowcem, dałem 2 kostki lodu zeby dodatkowo obnizyc temperature tej mieszaniny i wstawiłem do tego doniczce z darlingtonia ale wsadzona w taka metalowa podstawke ktora jest mniej wiecej wielkoci doniczki darlingtoni.. podloze ma teraz 22*.. jak ten topsin stosowac? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 jak stosowac maroom napisal wyzej...a jezeli chodzi o podstawke-nie metalowa,bedzie sie bardzo nagrzewac a darlingtonia tego nie lubi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 20 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2008 tzn ona jest aluminiowa i jesli stoi w wodzie to niebardzo sie nagrzeje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Stężenie topsinu jest na opakowaniu - stosować tak jak do roślin ozdobnych. Jeśli darlingtonia jest na parapecie okiennym i oddziela ją od słońca szyba okienna można od razu dać pełne słońce. Po wystawieniu pryskaj jeszcze z kilka dni kilka razy dziennie ją, a później nie ma takiej potrzeby. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 Po 1 terra dla darlingtoni jest zupełnie zbędne. Wyjmij ją a problemy miną ze zbyt duża wilgotnością. Daj ją w miejsce o średnim nasłonecznieniu gdzie nie ma ,,palącego,, światła ( sprawdzasz to reka) i po kłopocie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 21 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2008 a jest to moze spowodowane tym że roslinka się przegrzała i miała zbyt mokro? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 (edytowane) Pewnie tak a do tego dodał bym zbyt słabą wentylację. Takie rozszczelnienie które opisywałeś nic nie da. Edytowane 21 Czerwca 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 21 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2008 no wiec bede musial troche pokombinowac zeby nie dopuscic do kolejnego przegrzania rosliny.. juz w terrarium nie stoi i teraz srednio 3-4 razy dzienie spryskuje ja zimna woda.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 21 Czerwca 2008 Share Napisano 21 Czerwca 2008 ja swoją trzymam na dworze dzień i noc razem z kapturnicami i muchołówkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi