Skocz do zawartości

Problem Z Darlingtonia :/

Laczu

Rekomendowane odpowiedzi

WItam. Mam problem.. Usychaja mi pułapki.. Wsyztsko byloby ok ale te pułapki sa nowe.. stare liscie sa ok a nowe dostaja jakis dziwnych plam po czym usychaja :/

oto zdjecie

post-2458-1213876077.jpg

zaznaczyłem te plamy.. roslinka stoi w terra, wilgotnosc ma duża, staram sie by temperatura nie wzrastała powyzej 25*(najwyzsza temperatura w tym teraa to 28*) spryskuje ja pare razy dziennie chlodna woda.. raz przez przypadek spadł mi na nia kawałek lodu.. jedna pułapka zrobiła sie wiotka ale pozniej odżyła i zaczeła schnac.. (to ta najwyższa)..

nie wiem co mam robic :/

Odnośnik do odpowiedzi

rosline mam od poczatku Maja.

Terrarium jest pare razy otwierane a w dodatki jest czesciowo uchylone, szyba z góry jest ustawiona w ten sposób:

post-2458-1213894486.jpg

Wentylacja jest poniewaz sa 4 otwory jak widac i sie robi mały przeciąg..

mowiliscie zeby dac ja na parapet.. ok ale na bezposrednie slonce czy rozproszone? wysypac keramzyt wokól rosliny czy nie?

Odnośnik do odpowiedzi

dobra dzieki wielkie, jutro lece po topsin..

wlałem do jednej doniczki troche wody, zasypałem keramzytem i torfowcem, dałem 2 kostki lodu zeby dodatkowo obnizyc temperature tej mieszaniny i wstawiłem do tego doniczce z darlingtonia ale wsadzona w taka metalowa podstawke ktora jest mniej wiecej wielkoci doniczki darlingtoni.. podloze ma teraz 22*.. jak ten topsin stosowac?

Odnośnik do odpowiedzi

Stężenie topsinu jest na opakowaniu - stosować tak jak do roślin ozdobnych. Jeśli darlingtonia jest na parapecie okiennym i oddziela ją od słońca szyba okienna można od razu dać pełne słońce. Po wystawieniu pryskaj jeszcze z kilka dni kilka razy dziennie ją, a później nie ma takiej potrzeby.

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 terra dla darlingtoni jest zupełnie zbędne. Wyjmij ją a problemy miną ze zbyt duża wilgotnością. Daj ją w miejsce o średnim nasłonecznieniu gdzie nie ma ,,palącego,, światła ( sprawdzasz to reka) i po kłopocie.

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec bede musial troche pokombinowac zeby nie dopuscic do kolejnego przegrzania rosliny.. juz w terrarium nie stoi i teraz srednio 3-4 razy dzienie spryskuje ja zimna woda..

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.