Skocz do zawartości

Pułapki Sie Nie Zamykają

meta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kolejne pytanie odnośnie pułapek. Moja roślinka po podróży (tak sobie pomyślałem) potrzebuje jakiegoś owada, dałem jej muche małą no i...

ku mojemu zdziwieniu 2 pułapki się nie zamykają :/ nie wiem czy to narmalne czy nie. Pobowałem nawet stymulować ten proces ale nie chcą się zamykać i nic na to nie poradze. Czy to jest normalne?? Czy może są jakieś za małe albo za stare??Tak w ogóle to 3-y z 5-ciu się zamykają. Możecie coś poradzić??

Z góry dzięki

Odnośnik do odpowiedzi

po podróży, czyli inna temperatura, inne słonce itd.

Po prostu może te 2 pułapki muszą dojść do siebie, ja raz miałem tak że po przesadzeniu mi się te takie czujki w pułapce pousychały i się teraz wogule nie zamyka

Odnośnik do odpowiedzi

pułapka muchopłówki zamyka się tylko trzy razy!!!
- Nieprawda. Sam mam pułapki które były już zamknięte co najmniej z 5 razy.

Po prostu stare pułapki nie zawszę chcą się zamykać. W tedy możesz spróbować odciąć liść i zrobić sadzonkę ;] (dwie roślinki nikomu nie zawadzą lol2 )

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... no jak narazie jeszcze nie doszedłem do takich spostrzezen, ale moze moje pulapki juz sie nasluzyly podczas podrozy. A w jaki sposob mam zrobic sadzonke? uciac pulapke przy samym koncu liscia i co? tak bez korzeni zasadzic?

Wystawilem tu kilka fotek mojej mucholowki i moze byscie mi powiedzieli cos na jej temat? :-) o stan, czy nie za mala doniczke? Czy ma tak przy ziemi rosnac?Bede wdzieczny za wskazowki.

Obrazek1

Obrazek2

Obrazek3

Obrazek4

Obrazek5

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre z moich już więcej niż 3 razy trawiły i dalej sie mogą zamknać :) zresztą jak nie dasz owada to może sie ponad 10 razy zamknąć co jeden użytkownik forum potwierdził filmem :)

Pozdro!

A muchołówka moim zdaniem jest w dobrym stanie , tylko ja swoje troszke mocniej w torf wkopuje:) daj jej troche czasu i spokoju zeby odzyskała siły :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.