Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kolejne pytanie odnośnie pułapek. Moja roślinka po podróży (tak sobie pomyślałem) potrzebuje jakiegoś owada, dałem jej muche małą no i...

ku mojemu zdziwieniu 2 pułapki się nie zamykają :/ nie wiem czy to narmalne czy nie. Pobowałem nawet stymulować ten proces ale nie chcą się zamykać i nic na to nie poradze. Czy to jest normalne?? Czy może są jakieś za małe albo za stare??Tak w ogóle to 3-y z 5-ciu się zamykają. Możecie coś poradzić??

Z góry dzięki

Odnośnik do odpowiedzi

po podróży, czyli inna temperatura, inne słonce itd.

Po prostu może te 2 pułapki muszą dojść do siebie, ja raz miałem tak że po przesadzeniu mi się te takie czujki w pułapce pousychały i się teraz wogule nie zamyka

Odnośnik do odpowiedzi

pułapka muchopłówki zamyka się tylko trzy razy!!!
- Nieprawda. Sam mam pułapki które były już zamknięte co najmniej z 5 razy.

Po prostu stare pułapki nie zawszę chcą się zamykać. W tedy możesz spróbować odciąć liść i zrobić sadzonkę ;] (dwie roślinki nikomu nie zawadzą lol2 )

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... no jak narazie jeszcze nie doszedłem do takich spostrzezen, ale moze moje pulapki juz sie nasluzyly podczas podrozy. A w jaki sposob mam zrobic sadzonke? uciac pulapke przy samym koncu liscia i co? tak bez korzeni zasadzic?

Wystawilem tu kilka fotek mojej mucholowki i moze byscie mi powiedzieli cos na jej temat? :-) o stan, czy nie za mala doniczke? Czy ma tak przy ziemi rosnac?Bede wdzieczny za wskazowki.

Obrazek1

Obrazek2

Obrazek3

Obrazek4

Obrazek5

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre z moich już więcej niż 3 razy trawiły i dalej sie mogą zamknać :) zresztą jak nie dasz owada to może sie ponad 10 razy zamknąć co jeden użytkownik forum potwierdził filmem :)

Pozdro!

A muchołówka moim zdaniem jest w dobrym stanie , tylko ja swoje troszke mocniej w torf wkopuje:) daj jej troche czasu i spokoju zeby odzyskała siły :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.