Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wlasnie zaczal mi otwierac sie kwiat Sarracenia psittacina, zamierzam go recznie zapylic (samozapylenie) poniewaz nie posiadam innej kapturnicy ktora na chwile obecna kwitnie w zwiazku z tym mam pytania.

1. Zapylac odrazu po otwarciu calkowity otwarciu sie kwiatu czy moze poczekac kilka dni i wtedy zapylic?

2. Czym najlepiej przeniesc pylek na znamie slupka (pedzelek, aplikator cieni do powiek z gąbeczką, pałeczki do uszu)?

3. Czekac az dojzaly pylek wysypie sie z pylnikow na dno parasolowatego slupka czy zebrac pylek z pylnikow czy moze zebrac pylek z pylnikow i z dna parasolowatego slupka i przeniesc na znamie slupka?

4. Czy czynosc zapylania mam wykonac kilka razy w kilkudniowych odstepach czy moze wystarczy tylko raz?

5. Po jakim czasie powinny odpasc platki?

6. Jak dlugo trzeba czekac na wytworzenie sie nasion w zalazni?

dsc02686ac7.th.jpg

dsc02687pu2.th.jpg

dsc02688jg5.th.jpg

dsc02689pe8.th.jpg

dsc02690dg7.th.jpg

Pozdrawiam :)

Edytowane przez PioFer
Odnośnik do odpowiedzi

1- Bez róznicy

2- Wg mnie pałeczka do uszu lub aplikator cieni do powiek z gąbeczką :)

3- Nie czekac, ale dać mu dojżeć, jak się zesypuje to jest już lekko przejżały chyba.

4- Wystarczy raz

5- Bez zapylania po 2-3 tygodniach, po zapyleniu do 24h

6- 6-7 miesięcy

Odnośnik do odpowiedzi

...

3- Nie czekac, ale dać mu dojżeć, jak się zesypuje to jest już lekko przejżały chyba.

...

Po ilu dniach plyek zawarty na pylnikach mozna uznac za dojrzały i nadaje sie do zapylenia?

Zdjecia pylnikow na dzien 24.06:

dsc02733ms3.th.jpg

Zdjecia znamiona:

dsc02728ks5.th.jpg

dsc02726lt6.th.jpg

Kwiat w calosci:

dsc02750ld5.th.jpg

Platki troszke zmarnialy poniewaz roslinka byla na na balkonie wczoraj i sloneczko troche przypieklo kwiat. Jesli ktos by chcial wiedziec czy kwiaty kapturnic wydzielaja zapach to musze powiedziec ze tak i to dosc intensywny, ziolowy

Edytowane przez PioFer
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Minal juz miesiac od czasu zapylenia. "Kwiat" trzyma sie bardzo dobrze, zalaznia zrobila sie chropowata, wieksza. Samo zapylenia przebiego bez wiekszych problemow. Strzepalem pylek z pylnikow na dno parasolkowatego slupka i przenioslem bardzo dokladnie za pomoca patyczkow do uszu na wszystkie 5 znamia slupka. Platy i pylniki "odpadly" (ledwo sie trzymaly i wystarczylo je dotknac aby odpadly) po troche ponad 24H.

dsc03042po2.th.jpg

dsc03047se1.th.jpg

dsc02988zi8.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.