Skocz do zawartości

Potrzebuję Zdjęć Dipsacus Fullonum (szczeć Pospolita)

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję zdjęć Dipsacus fullonum (szczeć pospolita) do opracowania na flytrap.pl

Roślinę czasem można spotkać na skraju lasów, na nieużytkach na brzegach rzek, na ogródkach działkowych. Zdjęcia tylko oryginalne (prosto z aparatu) bez kadrowania czy obrabiania. Cała roślina, kwiatostan i miejsca połączenia liści z łodygą (po deszczu powinny być napełnione wodą). Jeżeli ktoś był by w stanie wykonać nieodpłatnie takie zdjęcia był bym wdzięczny.

Poniżej link do opisu botanicznego rośliny:

http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Dipsacus_fullonum.htm

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...ter-storage.jpg

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Jaaa chętnie wykonam takie zdjęcia :) Ta roślinka rośnie w mojej miejscowości :) Są i zielone i brązowe już :) Jutro postaram się zrobić zdjęcia :)

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem to gdzieś w pobliżu mojej działki. Wezmę jutro aparat i poszukam :)

EDIT: Jeśli liście będą puste, napełnić je sztucznie do zdjęcia wodą z butelki ? :>

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem gdzie tego jest od ....... choroby :P tylko aparat będę miał 25 lipca :( :( ale jak coś to fotki zrobię a i mam ususzone kolby w takich koszyczkach same te kwiaty na sciance fajnie to wygląda :)

A tak w ogóle co ona robi ze jest roślina pseudoowadożerna ?

Edytowane przez Kiep
Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem tę roślinę u kogoś na działce w okolicy i porobiłem fotki. Wcześniej akurat spadł deszcz więc widać dobrze jak liście się napełniły.

Wrzucę fotki na serwer jak wrócę do domu wieczorem - teraz piszę przez gprs więc nie ma sensu nawet próbować.

EDIT: Nie zauważyłem PW wcześniej. W takim razie podeślę fotki na wskazanego maila.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzięki za zainteresowanie. Fotki są zrobione przez dwie osoby więc myślę, że więcej mi nie potrzeba. Dziękuję :)

Niedługo będzie dostępny cykl artykułów o roślinach pseudoowadożernych czyli takich które są w stanie złowić np. owada, uśmiercić go czasem nawet strawić własnymi siłami lub z pomocą bakterii ale nie są w stanie wchłonąć uzyskanych składników odżywczych (lub nie jest to udowodnione).

Dipsacus fullonum (szczeć pospolita) potrafi złowić owada, bakterie potrafią strawić taką zdobycz lecz prawdopodobnie roślina nie korzysta z uzyskanych składników pokarmowych (nie jest to jednak sprawdzone laboratoryjnie). Jedna z teorii głosi, że miseczki z wodą tworzące się u podstawy liści są pewnego rodzaju fosą zabezpieczającą górne części rośliny przed odwiedzeniem przez nieproszonych, nielotnych gości.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.