Skolilaj Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Kupiłem w OBI dwa kaktusy. Po lewej "kaktus kwitnący" (tak pisało na ulotce). Czy "kwitnący" to gatunek, czy nazwa jest taka, bo ma pąki kwiatowe? Wygląda tak jakby każdy nowy "stożek igieł" to był nowy kwiat (przynajmniej na razie tak jest). Po prawej żywy kamień (lithops). Rośnie normalnie w glebie, i ma korzenie. Gdy wpisałem w google "lithops" znalazłem takie zdjęcie. Czy od gatunku zależy czy ma korzenie, czy nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gula1708 Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 kazdy zywy kamien ma korzenie, nawet malutkie siewki maja korzenie i to tak dlugie jak dorosle okazy sa one jedynie bardzo cieniutkie. Na zdjeciu jest siewka (tak mi sie wydaje) i odwrocona tak ze nie widac korzenia. AA no i taka moja dobra rada( wynika z wlasnego doswiadczenia) zywe kamienie podlewa sie baaaardzo rzadko, raz na 1,5 miesiaca mala ilosc wody calkowicie wystarczy inaczej predzej czy pozniej zgnija. No i radze Ci go przesadzic do innej ziemi bo on rosnie w torfie a nie powienien, najlepiej sam zrob mieszanke prawie czysto mineralna (one to lubią) a wiec piasek, zwir i ewentualnie troche ziemi do katusow. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Lipca 2008 Share Napisano 10 Lipca 2008 Tak, kwitnacy to nie żaden gatunek tylko znaczy że będzie miał kwiaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 10 Lipca 2008 Autor Share Napisano 10 Lipca 2008 kazdy zywy kamien ma korzenie, nawet malutkie siewki maja korzenie i to tak dlugie jak dorosle okazy sa one jedynie bardzo cieniutkie. Dzięki za odp. AA no i taka moja dobra rada( wynika z wlasnego doswiadczenia) zywe kamienie podlewa sie baaaardzo rzadko, raz na 1,5 miesiaca mala ilosc wody calkowicie wystarczy inaczej predzej czy pozniej zgnija. Wielkie dzięki za radę - padły mi już trzy żywe kamienie. Już wiem czemu No i radze Ci go przesadzic do innej ziemi bo on rosnie w torfie a nie powienien, najlepiej sam zrob mieszanke prawie czysto mineralna (one to lubią) a wiec piasek, zwir i ewentualnie troche ziemi do katusow. Może być zwykła ziemia, zamiast ziemi do kaktusów? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Lipca 2008 Share Napisano 11 Lipca 2008 Ten kaktus kwitnący pochodzi z rodziny GYMNOCALYCIUM (BALDIANUM). KORZENIE LITOPSOW POWINNY BYC GESTE. JA MAM LITOPSY OD NIEDAWNA ALE PODCZAS PRZESADZANIA WIDZIALAM ZE MAJA KROTKIE GESTE KORZENIE.Jesli chodzi o ziemię do kaktusów powinna składac sie:z ziemi do kaktusów,żwirku lub perlitu,piasku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gula1708 Napisano 11 Lipca 2008 Share Napisano 11 Lipca 2008 jezeli nie masz iemi do kaktusow to zamiast ziemi kwiatowej lepiej zastosowac zwykla ziemie, taka z pola nalezy ja wczesniej wypiec w piekarniku przez chwilke. Pamietaj ze ziemi ma bys mniej niz piasku i zwirku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi