chudy.91 Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Witam! W podłożu mojej muchołówki żyją jakieś małe, białe robaczki (trzeba się dobrze przyjrzeć podłożu, bo na 1. rzut oka nic nie widać). Dotychczas myślałem, że roślinka ma tylko jednego takiego mieszkańca, gdyż nie widziałem ich nigdy w większej ilości aż do wczoraj, gdy podniosłem grudkę torfu. Na roślinie co jakiś czas pojawia się bardzo cieniutka pajęczyna, ale nie wiem, czy ma to związek z tymi owadami. Czy mogą one zaszkodzić muchołówce? Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Kolor robaczków niestety wiele nam nie mówi. Mógłbyś pokazać zdjęcie? Albo przynajmniej opisać ich wygląd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Jeśli te białe robaczki to takie podłużne glizdki z czarną kreską i łebkiem to pewnie larwy ziemiurek, jeśli tak to powinieneś znaleść takie czarne małe muszki. Jeśli tak to na 90% ziemiurki. Jesli to one to ja bym przesadził i kożenie pomoczył przez ok 5 min w ciepłej wodzie. A co do pajęczynek to może był pleśń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.91 Napisano 26 Lipca 2008 Autor Share Napisano 26 Lipca 2008 (edytowane) Nie mam możliwości zrobienia zdjęcia. Robaków nie opiszę zbyt dokładnie, bo jak już napisałem wcześniej są one bardzo małe, chyba nawet nie byłoby nic widać na zdjęciu. Ale wydaje mi się, że to są takie małe pajączki. A co do pajęczyn, to sądzę, że to nie jest pleśń. Edytowane 26 Lipca 2008 przez chudy.91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jusz Napisano 26 Lipca 2008 Share Napisano 26 Lipca 2008 Małe "pajączki" < 1mm długości, wytwarzające bardzo delikatną pajęczynkę, to mogą być przędziorki. Chociaż kolor się nie zgadza - zwykle są czerwonawe lub szare. Ja obecnie mam z przędziorkami wielki problem. Prawie zniszczyły mi 3 muchołówki zanim zorientowałem się o co chodzi i zacząłem walczyć z tymi szkodnikami. Obecnie moje rośliny wyglądają bardzo kiepsko. Musiałem poobcinać większość liści. Jednak wydaje mi się że oprysk pomógł i przynajmniej młode liście rozwijają się już względnie normalnie. Efekty żerowania przędziorków wyglądają w ten sposób, że brzegi liści i pułapki brunatnieją, a na niektórych z nich widać bardzo drobny wzorek, jakby mozaikę - ślady żerowania przędziorków. Później zaatakowane liście czernieją począwszy od szczytu pułapki. Przędziorki preferują starsze liście, jednak kiedy się namnożą jedzą wszystko, także zawiązki liści i stożek wzrostu. Kiedy jest ich już bardzo dużo a na niektórych liściach u nasady widać bardzo drobne (0,1-0,5 mm) czerwonawe kropki - przędziorki. Jednak dzień dość trudno je zaobserwować. Zwykle żerują w nocy. Sprawdź czy jakiekolwiek objawy pasują z tymi opisanymi przeze mnie. Jeśli tak to prawie na pewno przędziorki i walka z nimi nie będzie prosta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.91 Napisano 26 Lipca 2008 Autor Share Napisano 26 Lipca 2008 (edytowane) Zwykle żerują w nocy. J/w. Właśnie wczoraj wieczorem zauważyłem ich dużo. W dzień - jednego bądź dwa - od czasu przywiezienia rośliny. Też myślałem, że są to przędziorki, ale właśnie ich barwa się nie zgadza, ale, gdyby się uprzeć, można powiedzieć, że są szare. Co do więdnięcia liści - mam roślinę od dwóch tygodni i straciła kilka liści (aklimatyzacja?), ale za to wypuściła nowe. Mam zamiar użyć wyciągu z mlecza (szczegóły tutaj: wyciąg z mlecza). Nie wiem jednak, czy mam nim spryskać muchołówkę czy ją nim podlać, bo rzekomo muchołówek się nie zrasza. Używał już kiedyś ktoś takiego wyciągu? Pozdrawiam! Edytowane 28 Lipca 2008 przez chudy.91 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi