Skocz do zawartości

Korzeń Muchołówki I Nowe Liście

elmart

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zauważyłam, że muchołówka wypuściła gruby korzeń przez jeden z dolnych otworów w doniczce. Po pewnym czasie okazało się, że przy korzeniu zaczynają formować się normalne liście (tak wygląda przynajmniej). Co się w ogóle dzieje? I jak w takim razie mam ją przesadzić? Ten korzeń można zakopać czy raczej oddzielić od reszty rośliny, bo wiem, że przy przesadzaniu jest możliwość podziału na mniejsze roślinki?

Odnośnik do odpowiedzi

Daj zdjecie. Tak jak powiedzial wojtek roslina sie dzieli. Na twoim miejscu ostroznie przesadzilbym rosline. A jak bedziesz przesadzal to umyj bulwe i zobacz czy sie podzielila jesli tak to oddziel rosliny od siebie i zakop w oddzielnych doniczkach albo w jednej ale zdala od siebie. :)

Ale nie widze jak to dokladnie wyglada. Wiec jakbys mogl dac zdjecie to byloby bardziej wiadomo.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie spotkałem się z wytwarzaniem liści na korzeniu, być może wystaje tam po prostu kawałek bulwy. Jest to niewskazane, należy pilnować by korzenie, a tym bardziej bulwa nie wystawały z doniczki. Roślinę trzeba jak najszybciej przesadzić, co do ew. jej podziału potrzebne jest zdjęcie. Z myciem bulwy trzeba ostrożnie, jak już coś to tylko polać lekko wodą destylowaną by usunąć piasek/stary torf.

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie postaram się wrzucić jutro. Mam pytanko, czy bez problemu roślinkę mogę podzeilić na mniejsze czy ona sama powinna jakoś się "podzielić"?Czy mogę bezpiecznie w dość długiej doniczce posadzić pośród muchołówek kapturnicę?A jak z głębokością doniczki,bo teraz roślinka rosła w dość niskiej?:)

Odnośnik do odpowiedzi

Ona sama sie podzieli ty jej nie rozrywaj bo mozesz cos uszkodzic. Jesli chodzi o kapturnice to lepiej zebys ja posadzil do oddzielnej doniczki, ale czy ta doniczka z mucholowkami jest szeroka czy wysoka? Jesli szeroka to spokojnie mozesz posadzic tam kapturnice. Jak roslinka rosla w dosc niskiej to przesadz do wyzszej oczywiscie, tak zeby korzenie mialy duzo miejsca. Kiedy zalaczysz zdjecia?

Odnośnik do odpowiedzi

Czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałem:) Rzeczywiście wygląda na to że to fragment bulwy. Najwyższy czas na przesadzenie rośliny. Na przyszłość warto co jakiś czas sprawdzać czy z otworków w doniczce nic nie wystaje.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.