elmart Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Niedawno zauważyłam, że muchołówka wypuściła gruby korzeń przez jeden z dolnych otworów w doniczce. Po pewnym czasie okazało się, że przy korzeniu zaczynają formować się normalne liście (tak wygląda przynajmniej). Co się w ogóle dzieje? I jak w takim razie mam ją przesadzić? Ten korzeń można zakopać czy raczej oddzielić od reszty rośliny, bo wiem, że przy przesadzaniu jest możliwość podziału na mniejsze roślinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek0018 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 chyba tworzą się nowe roślinki masz jakieś zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Daj zdjecie. Tak jak powiedzial wojtek roslina sie dzieli. Na twoim miejscu ostroznie przesadzilbym rosline. A jak bedziesz przesadzal to umyj bulwe i zobacz czy sie podzielila jesli tak to oddziel rosliny od siebie i zakop w oddzielnych doniczkach albo w jednej ale zdala od siebie. Ale nie widze jak to dokladnie wyglada. Wiec jakbys mogl dac zdjecie to byloby bardziej wiadomo. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Jeszcze nie spotkałem się z wytwarzaniem liści na korzeniu, być może wystaje tam po prostu kawałek bulwy. Jest to niewskazane, należy pilnować by korzenie, a tym bardziej bulwa nie wystawały z doniczki. Roślinę trzeba jak najszybciej przesadzić, co do ew. jej podziału potrzebne jest zdjęcie. Z myciem bulwy trzeba ostrożnie, jak już coś to tylko polać lekko wodą destylowaną by usunąć piasek/stary torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elmart Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 Zdjęcie postaram się wrzucić jutro. Mam pytanko, czy bez problemu roślinkę mogę podzeilić na mniejsze czy ona sama powinna jakoś się "podzielić"?Czy mogę bezpiecznie w dość długiej doniczce posadzić pośród muchołówek kapturnicę?A jak z głębokością doniczki,bo teraz roślinka rosła w dość niskiej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Ona sama sie podzieli ty jej nie rozrywaj bo mozesz cos uszkodzic. Jesli chodzi o kapturnice to lepiej zebys ja posadzil do oddzielnej doniczki, ale czy ta doniczka z mucholowkami jest szeroka czy wysoka? Jesli szeroka to spokojnie mozesz posadzic tam kapturnice. Jak roslinka rosla w dosc niskiej to przesadz do wyzszej oczywiscie, tak zeby korzenie mialy duzo miejsca. Kiedy zalaczysz zdjecia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Młode rośliny z podziału delikatnie odrywamy od dorosłej rośliny. Co do wysokości doniczki - wyższa nie zaszkodzi, zbyt niska - tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elmart Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Dzięki za rady co do doniczki, dziś zakupię torf i zajmę się przesadzaniem. A oto zdjęcia: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 To nie korzeń, a bulwa xP Ile ta doniczka ma cm w wysokosci? O0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 6 Sierpnia 2008 Share Napisano 6 Sierpnia 2008 Czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałem:) Rzeczywiście wygląda na to że to fragment bulwy. Najwyższy czas na przesadzenie rośliny. Na przyszłość warto co jakiś czas sprawdzać czy z otworków w doniczce nic nie wystaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi