bados Napisano 2 Sierpnia 2008 Share Napisano 2 Sierpnia 2008 Siema, ostatno postanowiłem wykonać terrarium dla dzbaneczników i rosiczek, Posiadam zakupione ok rok temu akwarium, jego wymiary( dł, sze, wys) 45x25x27cm. Dziś podjąłem się próby wykonania tła do niego. Na początku nie wiedzaiłem z czego moge je zrobić, więc wymyśliłem, że może to być gips, ale po wykonaniu i zaschnięciu okazało się, że bardzo łatwo się kruszy, a do tego zapomniałem, że gips nasiąka. Więc postanowiłem zmienić materiał na tło i wkońcu po długim namyślaniu postanowiłem wykonać je z pianki montażowej ( tej do uszczelniania oken). No więc zabrałem się za szukanie fajnych kamieni i kawałków drewna, następnie wyciąłem kawałek płyty kartonowo-gipsowej o wymiarach tylnej szyby mojego terra i na to wylałem pianke i powtykałem dodatki, po zastygnięciu całej pianki (ok 3 godz) oderwałem ją o płyty. Mam zamiar pomalować całą piankę farbą, zwykłymi farbami plakatowymi( co wy na to czy farba nie zaszkodzi rośliną?) . Oświetlenie terra narazie dopiero w planach... A oto projekt ( malować w paincie to ja może nie umiem ale mam nadzieje, że coś widać.) ( zdjęci tła dam jutro jak zrobie i pomaluje) Prosze o uwagi i sugestie. bez_tytułu.bmp Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 plik niedzala :[ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 Link działa. Według mnie robisz totalnie wszystko źle. 1. Po co ci palladium dla rosiczek ?? Masz jakieś które wymagają zwiększonej wilgotności (adelae, shizandra lub prolifera) ?? 2. Pianka montazowa szybciej ci sie bedzie kruszyc niz gips to jedna sprawa a druga jak bys poprzegladał tematy to zobaczył byś że tło najcześciej ludzie robią z korka prasowanego, daje sie go ładnie formować nie trzeba malować i nie nasiąka wodą. 3. plakatówkami to dzieci w przedszkolu malują ! A na poważnie przy zwiększonej wilgotności pakatówki ci spłyną na dno ... pozatym wypadało by pomyśleć co masz zamiar na tym dnie mieć, czy rośliny w doniczkach czy bez itp. a najważniejsze w tym przypadku to oświetlenie i wykonanie pokrywy. Jest pare tematow ludzi którzy wykonali niezłe palladia wiec poczytaj co im sie proponowało, bo na razie nie masz wiedzy by coś takiego wykonać nie niszcząc w ciągu miesiąca roślin które w nim będziesz trzymał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 A jakby wziasc w grubym steropianie wydlubac jakies dziury, zeby wystawaly kanty jakies i zalac to gipsem zmieszanym z cementem? Nie zaszkodzlo by to roslinom? I kruszyc sie raczej tak latwo wtedy nie bedzie... I jaka farba to wtedy pomalowac? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Sierpnia 2008 Share Napisano 3 Sierpnia 2008 no to już zdecydowanie lepszy pomysł ale pomyśl też nad tym korkiem wyglada efektownie i jest efektywny przy korku nie bedziesz musiał malować. Ale jak się już upierasz na malowanie to uzyj np. wody szklanej lub zywicy epokydowej fare raczje odradzam a jak juz to jakąś olejna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 3 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2008 (edytowane) Link działa. Według mnie robisz totalnie wszystko źle. 1. Po co ci palladium dla rosiczek ?? Masz jakieś które wymagają zwiększonej wilgotności (adelae, shizandra lub prolifera) ?? 2. Pianka montazowa szybciej ci sie bedzie kruszyc niz gips to jedna sprawa a druga jak bys poprzegladał tematy to zobaczył byś że tło najcześciej ludzie robią z korka prasowanego, daje sie go ładnie formować nie trzeba malować i nie nasiąka wodą. 3. plakatówkami to dzieci w przedszkolu malują ! A na poważnie przy zwiększonej wilgotności pakatówki ci spłyną na dno ... po zatym wypadało by pomyśleć co masz zamiar na tym dnie mieć, czy rośliny w doniczkach czy bez itp. a najważniejsze w tym przypadku to oświetlenie i wykonanie pokrywy. Jest parę tematów ludzi którzy wykonali niezłe palladia wiec poczytaj co im sie proponowało, bo na razie nie masz wiedzy by coś takiego wykonać nie niszcząc w ciągu miesiąca roślin które w nim będziesz trzymał. 1. Terrarium mam zamiar dokończyć gdzieś za pór roku, nie śpiesze się Nie nie mam narazie tych rosiczek ale w przyszłości mam zamiar nabyć drosere adelae, słyszałem też, że capensisy wytrzymają w prawie każdych warunkach i są prawie "nie śmiertelne". 2.Ok to przecież tylko próby w każdej chwili mogę wykonać tło z innego materiału, w najbliższym czasie postaram się kupić ten korek i też go wypróbuje. 3.Ok jak kupie ten korek i nie będe musiał malować to może to i lepszy pomysł. Rośliny mam zamiar trzymać bez doniczek, a oświetlenie kupię kierują się znalezionym na forum artykułem. Jestem w trakcie czytania o tera dla roślin, mogę sie jeszcze sporo dowiedzieć przez to pół roku A może nie trzymałbym w nim dzbanków tylko same rosiczki i mucholówki, wtedy nie stwarzałbym warunków dla dzbanków, tylko dla roślin mniej wymagających, die dał bym pokrywy, aby nie zwiększać wilgotności tylko samoą świetlówkę, a tło zrobił z korka prasowanego. Może miałoby to wtedy jakiś sens ? EDIT: Aha jeszcze jedno pytanie, nie rozumiem jak można formować płytę z korka prasowanego? Szukałem, szukałem i nie znalazłem, wdł. mnie korek prasowany jest twardy i ...... no nie wiem ja go można formować? Edytowane 5 Sierpnia 2008 przez MariuszG Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Najpierw pomysl jakie warunki bedziesz mial i wowczas dobierz rosliny, rosiczki (w wiekszosci nie trzeba zimowac) a mucholowki i owszem nawet bez pokrywy bedzie podwyzszona wilgotnosc do tego cyrkulacja powietrza dla mucholowke nie byla by najlepsza. Proponowal bym bardziej zrobic palladim monotomatyczne Dłutem, wiertłem, nożem lub szlifierką kontowa tak mozna korka kształtować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Muchołówki do terrarium nie nadają się jeszcze bardziej niż rosiczki, rosiczki co najwyzej straca rosę a muchołówki zgnija, no i bedziesz je musiał wkopywać i wykopywać, na dłuzsza mete bez zimowania nie da rady. Dla mnie tworzenie terra na muchołówki i rosiczki jest bez sensu, prędzej poszłabym w drugą strone czyli dzbaneczniki, pływacze, moze jakis mały storczyk, tłustosz, ewentualnie jakies rosiczki, helki raczej ryzykowne, ale to juz zalezy od ciebie. Jak ktoś nie ma miejsca to prosze bardzo, ale takiego upychania do terra roslin którym 10 razy lepiej bedzie na parapecie zupełnie nie rozumiem, tym bardziej ze terra muchołówkowo-rosiczkowe dziełami sztuki nigdy nie są. Co innego gdy rosiczki i muchołówki są jedynie elementem uzupełniającym. Btw gips nie ma czasem odczynu zasadowego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 4 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) A jeśli do terra bym wsadził np. rosiczki( wiem że zły pomysła ale np capensisy) i sarracenie purpurowe też czytałem że podwyższona wilgotność może być ( nie pewne żródło), a co do oświetlenie to dzisiaj wybrałem się do osłetleniowego i sa takie dwie już z oprawką świetlówki jedna 8w druga 13w i temepratury barwowe są chyba zblożone do ideału bo to 6400k. Aha czytając tek i czytaąca state tematy o terra z tego co widze wielu użytkowników z powodzieniem trzyma w terra muchołówki i rosiczki... Może może jak się więcej kasy uzbiera to stanę się posiadaczem jakiegoś małego dzbanka i pływaczy , a storczyka to nie problem bo mama hoduje to się weźmie jakiegoś Hmmm naprawde nie wiem... Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez bados Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi