sacik Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) witam chciałbym zrobic torfowisko i zrobic szklarnie na zimę ale podczas -20 stopni to nawet szklarnia by roślinom nie pomogła a co sezon niechciałbym ich wyjmowac więc znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item408530417_przewo...o_szklarni.html tylko że to sie chyba nie nadaje bo tam jest napisane że Szklarnię ogrzewaną w ten sposób mozna wykorzystać do później jesieni więc niewiem czy sie nadaje to na zimę napisałem na e-maila do tego człowieka ale jeszcze mi nie napisał wypowiedzcie sie co o tym sądzicie Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez sacik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 W zimie, owszem moze byc, ale nie u nas, bedzie zbyt slabo grzalo - jest to calkowicie bezsensowne z ekonomicznego i technicznego punktu widzenia. Straty spowodowane uciekaniem ciepla z przewodu do szklarni beda zbyt duze, pozatym trzeba pamietac, ze folie lub szklarnie raczej nie maja zbyt dobrego ocieplenia i stamtad cieplo ucieknie jeszcze szybciej. Takze no coz stary, bedziesz musial je wyjmowac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 4 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2008 (edytowane) a jakby szklarnie po bokach otaczał styropian i tylko daszek byłby nieotoczony styropianem w celu dostarczenia roślinom światła pomogłoby to troche czy też raczej nie ?? Edytowane 4 Sierpnia 2008 przez sacik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Na pewno by to cos dalo ale pytanie czy takie cos mialo byc sens. Pamietaj, ze to sa zawsze dodatkowe koszty. Pozatym widze ze tamte rurki maja dosc mala srednice, na Twoim miejscu wolalbym przenoscic rosliny, wyszloby taniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi