Skocz do zawartości

Czy Rozsadzić?

bados

Rekomendowane odpowiedzi

Siema ok 3 mies. temu kupiłem sobie dzbanecznika, miał wtedy ok 50 cm wysokości,w tej chwili jest o 40 cm większy :P . Nie wiem czy mam go rozsadzić bo bardzo ciasno ma w doniczce, naliczyłem tam przynajmniej 7 roślin!! Wiem że dla dzbaczeknika rozsadzenie to będzie szok i kolejna aklimatyzacja ale w tej małej doniczce rośnie roślina obok rośliny unsure .

W starej doniczke pozostawiłbym dwie największe rośliny a reszte do oddzielnych doniczek.

Prosze o porady....

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że spokojnie możesz mniejsze rośliny zasadzić a ja bym zmienił doniczkę na większą tylko tak żeby wyciągnąć całą starą bryłę czyli tak jak by całą ziemie razem z korzeniami a od boków nasypać ziemi . Mniejsze rośliny możesz rozsadzić czyli porostu uciąć jak najbliżej się da ( najprawdopodobniej jest to jedna z odnóg starego dzbanecznika ) lub wyciągnąć z korzeniami a potem do nowej doniczki i hodować tak jak starsze dzbaneczniki . Z dużym możesz mieć problemy z aklimatyzacja ponieważ mam też takiego 70 cm i już 3 miesiące się aklimatyzuje ale im większa roślina to dłużej się aklimatyzuje .

Pozdrawiam

Saar_pin

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem zwykły torf kwaśny się nadaje, moja Ventrata rosła w zwykłej ziemi i nic się nie działo, jak przesadziłem do torfu kwaśnego to zaczęła dzbankować, tak więc chyba nic jemu nie będzie :)

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj w ogrodniczym kupiłem keramzyt dla dzbanków i jutro z rana mam zamiar rozsadzić dam zdjęcia jak to wygląda. No więc jeśli dwie rady są sprzeczne to musze poeksperymentować rotfl tzn. jednego wsadze do kwaśnego torfu, drugiego to torfu i torfowca, trzeciego jeszcze inaczej o będe wiedział w jakim podłożu żyje się im najlepiej :)

Odnośnik do odpowiedzi

Siema potrzebuje rady i to jak najszybciej... Właśnie sie wziąłem za rozsadzanie dzbanecznika i u większych roślin zauważyłem odrosty i nie wiem czy moge je spokojnie odciąć i co mam dalej z nimi zrobić... Przypominam że chce odpowiedź jak najszybciej bo dzbankom kożenie schną :(

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz odciąć, potraktuj odcięte odrosty jak ukorzeniane sadzonki, czyli do jak najwyzszej wilgotności, światło minimum 12h dziennie.

Jak nie masz terra przykryj jakimś przeźroczystym kubkiem, folią, cokolwiek.

Aha, jak ciąć to skalpelem, ostrym nożem, jak nie masz to delikatnie urwij.

Edytowane przez szamanka
Odnośnik do odpowiedzi

OK to dzięki ci bardzo za pomoc jutro spróbuje te odrosty odciąć i wsadze do terra aha i jutro z rana jade do oświetleniowego i kupuje świetlówkę o temperaturze barwowej 6400k więc chyba dobra 13w też cyba wystarczy odrosty odetne ostrym nożem przy samej gównej roślinie i wsadze do torfu o PH 3.5-4.5 w terraz będzie ok 90 % wilgotności i roslinki wsadze do torfu na jakieś 5 cm i położe na torfie.

Robie to pierwszy raz przosze o rady i wyrozumiałość.

Edytowane przez bados
Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za post pod postem ale nie moglem się nie podzielić z wami moimi wrażeniami z rozsadzania dzbanecznika. No więc zaczęło się od tego że wyjąłem dzbanecznika z doniczki i okazało się że są tam tylko dwie rośliny a reszta ( 9 roślin ) to odrosty od tych większych, więć zaczerpnąłem rady na forum i nie tylko, a następnie dokończyłem rozsadzanie. Zdziwilo mnie tylko że żaden z tych odrostów nie miał jeszcze swoich korzeni a całe roślinki miały nawet po 20-30 cm wysokości ( najmniejsza ma zaledwie 2,5 cm) ostrą nową żyletką odciąłem kilka roślin, kilka odłamałem a kilka do połowy uciąłem i odłamałem :) .wszyskie roślini są wsadzone do torfu. Jedna z nich stoi zwyczajnie na parapecie, dwie są zostawione razem z większymi roślinkami, a reszta w terra które jest wysypane na dno keramzytem i wstawione na to doniczki z roślinkami. świetlówka 13w, 6400k. Bardzo sie martwie o to czy dobże to szystko zrobiłem bo tyle roślinek może zdechnąć :( . Terra jest przyktyte pleksą z wyciętą dziurą ( cyrkulacja powierza, a przy okazji wystają liście większych dzbanków.) a powracająć do ukorzenienia się roślinek to tata mi powiedział że on aby roslinka nie zdechła i mogła się spokojnie ukorzenić to on by odciął większość liści takim roślinkom ponieważ toślina która wcześnie pobierała sobie spokojnie wode z podłoża była do tego przyzwyczajona, a teraz nagle przestaje mieć możliwość wyciągania z ziemi wody, a przecież liście muszą mieć w sobie wode więc roślia musi ją dostarczyć, ale czym? no właśnie może to zrobić jedynie korzeniami ale tych nie posiada, więc gdyby nie musiała dostarczać wody do liści to może by nie padła tylko wtedy mołaby się " spokojnie skupić " na wytworzeniu korzonków. Gdybym uciął część liści roślinkom to mógłbym postarać się o sadzonki liściowe o ile jest to możliwe u dzbaneczników. To jest tylko pomysł taty ale może być zły więc wy mam nadzieje mi poradzicie. Dołączam fotki i proszę o rady. ( jutro wstawie lepsze fotki bo te są robione telefonem i na szybko)

Przepraszam za wszystkie popełnione błędy i pozdrawiam.

post-3975-1219263766.jpg

post-3975-1219263800.jpg

post-3975-1219264231.jpg

Edytowane przez bados
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.