bugstraps Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 P.primuliflora 'Rose' Roślinka, którą uważam za perełkę mojej kolekcji tłustoszy. Dane na temat jej pochodzenia są bardzo skąpe - do tej pory udało mi się dowiedzieć, że jest to prawdopodobnie mutant wyłoniony drogą selekcji przez japońskich hodowców. Bardzo rzadka w europejskich hodowlach, w Stanach (skąd ten gatunek pochodzi) prawdopodobnie nieobecna. Dość popularna w Japonii Tłustosz kupiony w Nepenti z etykietą P. debbertiana 'White flower'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 Piękne te kwiaty !!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 naprawde ładne tylko ten deberiana coś taki nie white Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 bardzo ładne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jedrek Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 Naprawde ładne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sliver Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 Ładne kwiatki !!! Skąd dostałeś tą roślinkę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugstraps Napisano 18 Marca 2006 Autor Share Napisano 18 Marca 2006 Ładne kwiatki !!! Skąd dostałeś tą roślinkę? Domyślam się, że chodzi o P. primuliflora "Rose", bo pochodzenie drugiej roślinki jest podane :: . Jej źródłem jest jeden z japońskich hodowców. Myślę, że nie ma sensu wymieniać nazwiska . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sliver Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 Domyślam się, że chodzi o P. primuliflora "Rose", bo pochodzenie drugiej roślinki jest podane :: . Jej źródłem jest jeden z japońskich hodowców. Myślę, że nie ma sensu wymieniać nazwiska . Nie no jasne tak tylko pytałem :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 Ładne kwiatki !!! Skąd dostałeś tą roślinkę? Domyślam się, że chodzi o P. primuliflora "Rose", bo pochodzenie drugiej roślinki jest podane :: . Jej źródłem jest jeden z japońskich hodowców. Myślę, że nie ma sensu wymieniać nazwiska . Masz jedną czy dwie rośliny?? Fajnie by było, gdybyś nasiona uzyskał Ew. można z liścia rozmnożyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugstraps Napisano 18 Marca 2006 Autor Share Napisano 18 Marca 2006 W przypadku P. primuliflora rozmnażanie nie stanowi akurat problemu. Tłustosze te spontanicznie produkują maleńkie rośliny potomne na końcówkach liści. Z moich obserwacji wynika jednak, że roślina musi osiągnąć pewien etap rozwoju, żeby je wytwarzać. Dlatego w tej chwili "Rose" ma niewiele "potomstwa" - dwa już rozsadzone, dwa jeszcze przy "matce". W przyszłym roku będzie tego prawdopodobnie dużo więcej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 18 Marca 2006 Share Napisano 18 Marca 2006 Bardzo ladne. Ta debbertiana niestety to forma pink flower. Pochodzi od hodowcy z Wegier. Bedzie trzeba przeslac mu link do tego zdjecia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pods_scriptum Napisano 8 Kwietnia 2006 Share Napisano 8 Kwietnia 2006 Mam pytanko nigdy sie nie interesowalem tłustoszami ale teraz zastanawia gdzie te roslinki wchłaniaja owady?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 8 Kwietnia 2006 Share Napisano 8 Kwietnia 2006 na liściach mają gruczoły jak rosiczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi