Skocz do zawartości

Brązowiejąca Łodyga

test.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ostatnio niepokoi mnie łodyga mojej rośliny, która coraz wyżej brązowieje. Podczas lata ten proces się zatrzymał, ale gdy dzbanecznik wrócił na swoje normalne miejsce (gdzie niestety ma mniej światła), łodyga znów zaczęła brązowieć. Co prawda zazwyczaj dzieje się to tylko do liścia, który aktualnie usycha, więc może ten proces jest jednak normalny. Co o sądzicie o tym oraz kondycji całej rośliny ?

dscf1744yt8.th.jpg dscf1749ll0.th.jpg dscf17482qk4.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Z łodygą to raczej normalna sprawa. Estetycznie raczej zaniedbana roslinka :D ale co do reszty to raczej wszystko w porzadku. Moja propozycja to nie puszczanie tak wysoko dzbanka a zakrecanie go w spirale

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzę niepokojów jest trochę, więc cieszę się, że chociaż łodyga jest w porządku :)

Jeśli chodzi o wodę w podstawce to po prostu za dużo podlałem i tak się zrobiło. Wiem, że dzbanecznik nie lubi aż tak wiele wilgoci. Spirala jest dobrym pomysłem, bo faktycznie robi się coraz większy. Starych dzbanków i liści teraz nie obcinam, bo ostatniej roślinie nie bardzo to służyło (w miejscu obcięcia roślina zaczynała szybciej czernieć i usychać).

Pozostały jeszcze te żółte plamy na liściach. Czy to coś poważnego ? I jak można temu zapobiegać ?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.