test.0 Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 Witam, ostatnio niepokoi mnie łodyga mojej rośliny, która coraz wyżej brązowieje. Podczas lata ten proces się zatrzymał, ale gdy dzbanecznik wrócił na swoje normalne miejsce (gdzie niestety ma mniej światła), łodyga znów zaczęła brązowieć. Co prawda zazwyczaj dzieje się to tylko do liścia, który aktualnie usycha, więc może ten proces jest jednak normalny. Co o sądzicie o tym oraz kondycji całej rośliny ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 Z łodygą to raczej normalna sprawa. Estetycznie raczej zaniedbana roslinka ale co do reszty to raczej wszystko w porzadku. Moja propozycja to nie puszczanie tak wysoko dzbanka a zakrecanie go w spirale Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 To to normalka, bardziej martwiłabym się tymi żółtymi plamami na liściach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 Mnie tam niepokoi woda w podstawce widoczna na 1 i 2 focie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
test.0 Napisano 5 Października 2008 Autor Share Napisano 5 Października 2008 Jak widzę niepokojów jest trochę, więc cieszę się, że chociaż łodyga jest w porządku Jeśli chodzi o wodę w podstawce to po prostu za dużo podlałem i tak się zrobiło. Wiem, że dzbanecznik nie lubi aż tak wiele wilgoci. Spirala jest dobrym pomysłem, bo faktycznie robi się coraz większy. Starych dzbanków i liści teraz nie obcinam, bo ostatniej roślinie nie bardzo to służyło (w miejscu obcięcia roślina zaczynała szybciej czernieć i usychać). Pozostały jeszcze te żółte plamy na liściach. Czy to coś poważnego ? I jak można temu zapobiegać ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi