Skocz do zawartości

Wykwity Soli

karoca26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakis czas temu zaczely mi sie pojawiac wykwity soli. Postawiam kupic cos na to. Tylko nie wiem jaki srodek jest na nie odpowiedni.. Mozecie pomoc? Z gory dzieki.

Edytowane przez karoca26
Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma innego srodka na pozbycie się wykwitów jak przesadzenie do nowego torfu.

Inna sprawa że torf nie musi byc taki zły, ale podlewanie przez podsiąkanie ma tą wadę że wymywa na powierzchnię wszystko co było rozproszone po całej objętosci torfu wiec wykwity pojawiają się przy znacznie mniejszej ilości zanieczyszczeń niż u zwykłych kwiatków podlewanych od góry gdzie minerały są spychane na dół.

Odnośnik do odpowiedzi

no to sam se odpowiedziałeś dlaczego są poprostu podlewaj destylką i nie bedzie

Ja sie nie pytalem "dlaczego czy skad robia mi sie wykwity soli" tylko jak temu zaradzic...

Ok dzieki, to przesadze do nowego torfu.

I jescze jedno pytanie:

Czy wykwity sa szkodliwe dla rosliny?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje również takie wyjście jak przesadzenie do sphagnum. Wypróbowałem i jest o wiele lepsze od torfu. Nie ma szans by pojawiły się wykwity, glony itp, ładnie wygląda a rośliny jak to czasem bywa nie brudzą się od ziemi no i nawet ciężko "przelać" taką roślinę. Problem tylko w tym że nie każdy ma dostęp do sphagnum.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie nie mam spaghnum. Kiedys mialem troche to posadzilem w nim jedna mucholowke i sie swietnie rozwijala..

w hitach są ja kupiłem ale po 17 zł. paczka nie duża.

Po zdrówka Wiesiek.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.