karoca26 Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 (edytowane) Witam. Jakis czas temu zaczely mi sie pojawiac wykwity soli. Postawiam kupic cos na to. Tylko nie wiem jaki srodek jest na nie odpowiedni.. Mozecie pomoc? Z gory dzieki. Edytowane 3 Grudnia 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 a jaką wodą podlewasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Najlepszym srodkiem na wykwity soli jest dobra woda, ja podlewam zawsze deszczowa i nie mam takich problemów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 ja też tak uważam jak byś podlewał dobrom wodom to by ci się na pewno nie robiły wykwity soli bo przy podlewaniu destylką jest to niemożliwe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 No z tym bym się kłócił. Ja cały czas podlewam wodą destylowaną a jednak często pojawiają się wykwity. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 temat byl juz poruszany na forum...wykwity moga sie pojawiac rowniez w przypadku zlej jakosci torfu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Torf mam dobry, podlewam dobra woda, tylko ostatnio mi zabraklo w niedziele, gdzie sklepy byly zamkniete wiec podlalem kranowa i mi sie pojawily... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 no to sam se odpowiedziałeś dlaczego są poprostu podlewaj destylką i nie bedzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Nie ma innego srodka na pozbycie się wykwitów jak przesadzenie do nowego torfu. Inna sprawa że torf nie musi byc taki zły, ale podlewanie przez podsiąkanie ma tą wadę że wymywa na powierzchnię wszystko co było rozproszone po całej objętosci torfu wiec wykwity pojawiają się przy znacznie mniejszej ilości zanieczyszczeń niż u zwykłych kwiatków podlewanych od góry gdzie minerały są spychane na dół. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 no to sam se odpowiedziałeś dlaczego są poprostu podlewaj destylką i nie bedzie Ja sie nie pytalem "dlaczego czy skad robia mi sie wykwity soli" tylko jak temu zaradzic... Ok dzieki, to przesadze do nowego torfu. I jescze jedno pytanie: Czy wykwity sa szkodliwe dla rosliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brayan Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Wykwity powodują, a raczej są oznaką, że podłoże z kwaśnego robi się zasadowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Ja proponuje również takie wyjście jak przesadzenie do sphagnum. Wypróbowałem i jest o wiele lepsze od torfu. Nie ma szans by pojawiły się wykwity, glony itp, ładnie wygląda a rośliny jak to czasem bywa nie brudzą się od ziemi no i nawet ciężko "przelać" taką roślinę. Problem tylko w tym że nie każdy ma dostęp do sphagnum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2008 Problem tylko w tym że nie każdy ma dostęp do sphagnum. Ja wlasnie nie mam spaghnum. Kiedys mialem troche to posadzilem w nim jedna mucholowke i sie swietnie rozwijala.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faja Napisano 4 Grudnia 2008 Share Napisano 4 Grudnia 2008 Ja wlasnie nie mam spaghnum. Kiedys mialem troche to posadzilem w nim jedna mucholowke i sie swietnie rozwijala.. w hitach są ja kupiłem ale po 17 zł. paczka nie duża. Po zdrówka Wiesiek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi