Skocz do zawartości

Pęd I Rozsadzanie..

ArturP

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam sobie muchołówkę i jeszcze pare innych roślinek, ostatnio troszke pogorszyly jej się warunki z przyczyn losowych i troszke gorzej wygląda, jednak mimo to wypuszcza pędy.. I tu pojawia się moje pytanie - kiedy uciąć, bo coś słyszałem o 3cm.. Jak z takiego pędu rozmnożyć mniej więcej wiem. I kolejne pytanie - owa muchołówka troszkę się rozrosła - ile ich tu może być? Czy jak puściła coś z tej bulwy to można to rozsadzić.. Jak rozsadzić i czy nie zrobię im krzywdy?

Zdjęcie:

W kwestii zdjęć zapraszam do przeczytania regulaminu.

Prosze o odpowiedzi.

Z góry dziękuję.

Odnośnik do odpowiedzi

Pędy odetnij jak najszybciej. Daruj sobie robienie z nich sadzonek. Jeśli zależy Ci na rozmnożeniu to rozsadź na wiosnę - będzie prościej. Ja tam widzę co najmniej 4 rośliny ale pewnie jest więcej.

Poza tym roślina powinna już zimować znajdź jej lepiej jakieś chłodne miejsce.

Odnośnik do odpowiedzi

JAk to wytrzymała? nie zimowałeś jej?

Znajdz jakieś takie miejsce, kto szuka ten znajdzie, nie masz piwnicy, strychu, ostatecznie gdzieś u badci lub coś podobnego. Musi być temp. 1-10 stopni, trochę światła i żadziej podlewaj, a jednocześnie nie dopuść do przesuszenia podłoża, cały czas ma być lekko wilgotne.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zimuje w nieogrzewanym składziku w bloku, poza tym nadaje się piwnica jeśli nie ma tam rur z ciepłą wodą, garaż pod blokiem/domem (taki wolno stojący może być za zimny), altana na działce. Możesz też sprawdzić czy jakieś okno w mieszkaniu jest nieszczelne. W ostateczności zbuduj na parapecie coś co zatrzyma zimne powietrze opadające w dół z szyby lub przezimuj w lodówce przez 6 tygodni.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.