tomislav1ster Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 Czy jest jakiś sposób, stronka aby dowiedzieć jaki potrzebny jest statecznik i starter do świetlówki. W moim wypadku jest to 21 W T5 . Wiem o tym że startery mają duży zakres ale co z statecznikiem. Np w domu znalazłem starter na którym jest napisane 20 - 65 W 220V~. Więc chyba się nadaje ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 Świetlówkę T5 odpalisz TYLKO przy użyciu statecznika elektronicznego przystosowanego do obsługi T5. Zastosowanie układu konwencjonalnego nie jest możliwe w przypadku T5. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Ale czy na pewno tylko ? To co ja wiem to elektroniczne są lepsze, ale chyba w T5 też można zastosować stateczniki magnetyczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Jak uważasz ze znasz się lepiej od marroma to próbuj, wg mnie jest on jednym z lepszych znawców tego tematu i ja bym na twoim miejscu mu wierzyła na słowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Niestety to są świetlówki T5. Ich budowa i parametry różnią się od T8 dlatego można je odpalić jedynie statecznikiem elektronicznym w dodatku dostosowanym do odpalania T5. Jedynie świetlówki T5 o małej mocy (4,6,8,13 W) teoretycznie można odpalić konwencjonalnie aczkolwiek tutaj tez są zdania podzielone.Świetlówki T5 powyżej 15W trzeba odpalać koniecznie statecznikiem elektronicznym obsługującym świetlówki T5. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Pytam się bo dzisiaj byłem w dobrej hurtowni (gdzie większość firm z mojego miasta się tam zapotrzebuje w materiały), poszedłem przedstawiłem mu problem i goścu powiedział ,że statecznik elektroniczny to koszt ok. 60 zł a zwykły ok 12zł, zapytałem się go jeszcze raz czy można podłączyć T5 do zwykłego i dowiedziałem się, że na pewno można. Edytowane 9 Grudnia 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Z moich informacji wynika, że nie można. Np. http://www.lighting.pl/index.php?s_id=10&a...d=146&typ=5 "Świetlówki T5 mogą pracować wyłącznie ze statecznikami elektronicznymi zaprojektowanymi specjalnie dla technologii T5. Zespół lampy i statecznika jest średnio o około 6-7% sprawniejszy pod względem skuteczności świetlnej w porównaniu z lampami T8. " Na forach tez nie spotkałem się z możliwością innego zasilania tego typu świetlówek. Edytowane 9 Grudnia 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Kurde, a już zamówiłem (dobrze, że to tylko 12 zł). Trzeba będzie się jakoś wykręcić z tego ;]. Będę musiał im to zwrócić, no trudno mam nadzieję że się nie pogniewają z tego powodu ;]. Dziwnę jest to ,że gościu dzwonił przy mnie do jednego z producentów, przedstawił im do czego jest mi to potrzebne i sam producent polecił ten statecznik magnetyczny do tej T5. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 12 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2008 Kurcze, potrzebuje pomocy w podłączeniu statecznika, ja próbowałem i za każdym razem wybiło mi korki ;]. Poniżej przedstawiam fotki tego statecznika (jak by ktoś nie dowidział to nad dwoma otworami z lewej jest napisane 250V a z prawej nad dwoma 6A ). Jak ktoś może to niech mi narysuje schemat w Paint - cie. FOTKI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 To jest ten statecznik? Bo jeśli tak to do magnetycznego potrzebujesz chyba jeszcze starter, na elektroniczny to on jest chyba sporo za krótki. http://aquario.pl/product_info.php?products_id=362 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 12 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2008 Tak wszystko mam tylko tak jak napisałem wyżej nie wiem co i jak podpiąć do statecznika . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 (edytowane) http://flytrap.pl/content/view/85/85/ W trzeciej zakładce na tej stronie masz schematy. Ten statecznik jest elektromagnetyczny i montuje się go tak jak pisałem do T8 czyli schemat "Świetlówka liniowa w technologii T8 w układzie konwencjonalnym" (pierwszy) lub ten drugi z dwoma świetlówkami. O ile się nie mylę to co masz podpisane 250V jest spięte i jak tam podłączysz dwa przewody z prądem to masz zwarcie. W tym drugim 6A tez dwa są prawdopodobnie spięte. Sumując. Pod te dwa 250V jeden przewód z zasilania, a drugi przewód zasilania do świetlówki. Na to co jest opisane 6A daj kable powracające ze świetlówki - patrz schemat z flytrap. Jedno ale. Wszystko powinno być dobrane mocą - statecznik, starter świetlówka. Dodatkowo masz T5. Było kupić statecznik elektroniczny i już dawno cieszył byś się światłem ze świetlówek... A... i grube gumowe rękawice - co by Ciebie prąd (tfu tfu ) nie poraził. Ostrzegam, że jest tam spore napięcie generowane! Najlepiej było by poprosić jakiegoś elektryka o połączenie tego w całość. Edytowane 12 Grudnia 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2008 Dobra, wszystko gotowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 A działa? A jeśli tak to z pełna mocą czy świetlówka świeci dość słabo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 13 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2008 Świeci z pełną mocą, naprawdę jasno (aż oczy bolą gdy się przez chwile na nią popatrzysz ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi