Skocz do zawartości

Warunki Mojej Kapturnicy - Dobre?

d0b3kk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien dylemat czy moja kapturniczka ma dobre warunki... Sa one takie:

Wilgotnosc: 65-80%

Zraszanie: 5-6 razy na dzien

Jedzenie: Podobno od braku jedzenia nie zdechnie, jak kazda roslina fotosynteze robi... Jedzonko tylko przyspiesza ich wzrost... Wiec raz na tydzien jedna tlusciutka muszka (teraz w zimie trudniej o nie;)).

Kupiony: Obi ;((. Podobno sa tam ostro nawozone i kilka dni po zakupie ze sklepu zdychaja ;>... Dostalem ja w prezencie...

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura pokojowa, w stanie spoczynku jestem w stanie znizyc do max. 10*C

Oswietlenie wtedy kiedy slonce bedzie swiecilo i kiedy w pokoju jest swiatlo ;]]. Nigdy bezposrednie...

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak roślina jest z obi i do tej pory nie zimuje to lepiej żeby już nie kombinował z zimowaniem bo roślina w hodowli pewnie była zimowana zanim przyjechała do obi w obi znowu temperatura była wyższa a teraz znowu zimowanie to lepiej już nie zimować

Odnośnik do odpowiedzi

Rosliny z Obi zimowanie? Nigdy w życiu, po pierwsze za krótko jest chłodno zeby do tej pory zdązyc przezimowac, po drugie te rośliny sa hodowane tylko i wyłacznie na zysk, pędzone na nawozach.

Nie ma potrzeby zraszać kapturnic.

Odnośnik do odpowiedzi

Bez paniki :)

Zraszanie proszę na czas zimy zawiesić - łatwo złapać zima przez to grzyba. Latem nie zaszkodzi ale zraszamy tylko rano lub wieczorem.

Dokarmianie - zawieszany na czas zimy.

Co teraz? Na parapet z nią jak najbliżej szyby okiennej najlepiej z dala od kaloryfera.

Czy przeżyje? Jak nie złapie grzyba jak najbardziej. Co najwyżej wypuści płaskie liście z powodu zbyt małej ilości światła. Doświetlanie odradzam - podnosi to niepotrzebnie temperaturę dookoła rośliny (chłód od okna lepiej jej zrobi).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.