d0b3kk Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Witam Mam pewien dylemat czy moja kapturniczka ma dobre warunki... Sa one takie: Wilgotnosc: 65-80% Zraszanie: 5-6 razy na dzien Jedzenie: Podobno od braku jedzenia nie zdechnie, jak kazda roslina fotosynteze robi... Jedzonko tylko przyspiesza ich wzrost... Wiec raz na tydzien jedna tlusciutka muszka (teraz w zimie trudniej o nie;)). Kupiony: Obi ;((. Podobno sa tam ostro nawozone i kilka dni po zakupie ze sklepu zdychaja ;>... Dostalem ja w prezencie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 zraszanie nie potrzebne napisz coś więcej o warunkach oświetlenie temperatura itp Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 11 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2008 Temperatura pokojowa, w stanie spoczynku jestem w stanie znizyc do max. 10*C Oswietlenie wtedy kiedy slonce bedzie swiecilo i kiedy w pokoju jest swiatlo ;]]. Nigdy bezposrednie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 kapturnice muszą mieć ogromne ilości bezpośredniego światła jeśli jej tego nie zapewnisz to możesz się pożegnać z rośliną czym i jak podlewasz?? i jaką temperature ma roślinka na chwilę obecną?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 11 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2008 Podlewam woda demiralizowana, a jak nie ma to woda przegotowana (odstala 24h) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 przestaw ją jak najszybciej na południowe okno a jak nie masz południowego to chociasz doświetlaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Teraz to powinien zimowac, a nie doswietlac... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 ale jak roślina jest z obi i do tej pory nie zimuje to lepiej żeby już nie kombinował z zimowaniem bo roślina w hodowli pewnie była zimowana zanim przyjechała do obi w obi znowu temperatura była wyższa a teraz znowu zimowanie to lepiej już nie zimować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Ja bym zaczął zimować , a na wiosne jeżeli nie masz okna na którym jest dużo słońca to wystawiłbym na dwór. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Rosliny z Obi zimowanie? Nigdy w życiu, po pierwsze za krótko jest chłodno zeby do tej pory zdązyc przezimowac, po drugie te rośliny sa hodowane tylko i wyłacznie na zysk, pędzone na nawozach. Nie ma potrzeby zraszać kapturnic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Bez paniki Zraszanie proszę na czas zimy zawiesić - łatwo złapać zima przez to grzyba. Latem nie zaszkodzi ale zraszamy tylko rano lub wieczorem. Dokarmianie - zawieszany na czas zimy. Co teraz? Na parapet z nią jak najbliżej szyby okiennej najlepiej z dala od kaloryfera. Czy przeżyje? Jak nie złapie grzyba jak najbardziej. Co najwyżej wypuści płaskie liście z powodu zbyt małej ilości światła. Doświetlanie odradzam - podnosi to niepotrzebnie temperaturę dookoła rośliny (chłód od okna lepiej jej zrobi). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 może dużo osób się nie zgodzi z moją opinią ale ja bym nie zimował już tej kapturnicy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi