janekfb Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Mam pytanie związane z przesadzeniem mojego dzbanecznika w zwykły torf bez żadnych torfowców czy innych dodatków. Czy mógłbym go tak przesadzić?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Lepiej abys pomieszal trof z torfowcem w tym 2(torfowiec) : 1(torf). Mozna jeszzce tam chyba jakis zwirek czy cos dodac, ale tego nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Warto cos domieszać, niekoniecznie musi być to sphagnum, równie dobrze można dodać styropianu, włókien kokosowych itd, zeby podłoże było dobrze zdrenażowane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Widziałem w sklepach Ventraty, które rosły w samym torfie ale tak dużo łatwiej zalać roślinę. Jak nie chcesz mieszać to powinno się też sprawdzić gotowe podłoże dla storczyków (takie z gąbkami, korą, styropianem i torfem). Najlepiej tanie - wtedy nie ma nawozu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 Ja na przykład stosuje sam mech torfowiec, jeśli chodzi o dzbanki (na ogół czysty, rzadko kiedy dodaję styropianu lub piasku, w zależności jak mi się przypomni;]) i naprawdę polecam- Zdrowe roślinki, ciężej jest go przelać niż torf, długo trzyma wilgoć i dodatkowo imponującą wygląda ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janekfb Napisano 11 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2008 A mogło by być jakbym zmieszał torf z keramzytem?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 Keramzyt lepiej chyba dać na spód doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janekfb Napisano 12 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2008 A jak bym dał keramzyt na sam spód doniczki i zmieszał torf ze styropianem i włóknami kokosowymi to mogło by być?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 12 Grudnia 2008 Share Napisano 12 Grudnia 2008 tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Grudnia 2008 Share Napisano 13 Grudnia 2008 Możesz mieszać torf z keramzytem 1:1 jako mieszanke tylko polecam drobny keramzyt do tego warstwa 1-2 cm na dno doniczki keramzytu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi