Gawien Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Przeglądając zagraniczne fora , często natykam się na zdjęcia roślin posadzonych w takich doniczkach http://100plamek.pl/images/szklo1/koszyk%205%2001.jpg . Oczywiście chodzi tylko o rośliny posadzone w mchu torfowcu. Tak się zastanawiam czy ma to jakiś sens ? Może ktoś używa właśnie takich doniczek ? Proszę o wypowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 w takich sadziłem rosliny w akwarium.... ale to inna bajka... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Doniczka jak doniczka, może wpływa troszku lepiej na korzenie, ale według mnie jak nie masz ich , to specjalnie nie kupuj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 są idealne dla dzbanków i heliamfor do sadzenia w mchu torfofcu Zapewniają dobre warunki dla ich korzeni a do tego stwarzają super efekt. Bo to jest tak: jak wypełnisz mchem doniczke to ci bedzie rósł tylko do góry bo tylko tam ma dostęp światła a tak to zacznie wyastac przez te otwory i super to będzie wyglądać Sam bym posadził wszystkie swoje dzbanki w takich doniczkach tylko nie moge wystarczajaco dużych znaleźć Jak natkniesz sie w jakimś sklepie internetowym na takie to koniecznie przyślij linka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Wyglądać, wyglądają ładnie, ale nie jest to aż taka konieczność. PS. koszyczki Kamil : http://www.allegro.pl/item503809609_donicz...w_8cm_fvat.html http://www.allegro.pl/item503808301_donicz...w_9cm_fvat.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 A ja mam inne doświadczenia z koszyczkami i powiem wam ,że znacznie ułatwiają hodowlę helek i dzbanków:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Dzieki wielkie a jak by ktoś kiedys znalazł takie o średnicy 15 cm to tez dajcie znać bo te to właśnie tylko na małe dzbanki mi sie nadadzą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 moja opinia jak wyzej. mam 3 sztuki po roslinkach akwariowych i uzywam tych malych doniczek do ukorzeniania sadzonek dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 A ja mam inne doświadczenia z koszyczkami i powiem wam ,że znacznie ułatwiają hodowlę helek i dzbanków:-) Paulo podziel się z nami twoim doświadczeniem, a co najmniej ze mną ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Ja mogę jedynie potwierdzić, że koszyczki wyśmienicie sprawdzają się w przypadku heliamfor, dzbaneczników i w przypadku niektórych pływaczy. Oczywiście wszystko sadzone w mchu torfowcu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 Kamil jak nie znajdziesz takich doniczek , to możesz zrobić tak jak mi dzisiaj napisał Paulo , że w normalnej doniczce wyciąć otwory No nic , droga zabawa to nie jest , więc myślę że warto powymieniać Swoje doniczki na takie. Przynajmniej ja tak zrobię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Marrom i paulo ale napiszcie dlaczego tak uważacie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Jednym z powodow jest to, ze dzieki bardzo dobrej wentylacji nie ma szans na to (zakladajac ze rosliny nie znajduja sie w zamknietym pomieszczeniu typu np. terarrium) by mech.podloze zaczalo plesniec. Gawien, trzeba pamietac ze to zmudna robota, ale ja bym to polecil robic wierarka na jakims drewnianym klocku (dwa obroty wiertla i dziura jest) albo rozgrzanym ostrym szpikulcem, np. gwozdz, przebijac, a wlasciwie przetapiac sie przez plastik. Nie polecam przebijania gwozdziem przy pomocy podbijaka kinetycznego o napedzie drzewcowym - doniczki lubia pekac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Ozi gadasz juz jak prawdziwy inż. ;p Brakuje tylko slow na k co drugi wyraz;-) A co do doniczek tak jak napisano wyzej lepsza wentylacja korzeni, odplyw nadmiaru wody (torfowiec sam reguluje gospodarke wodna), nie gnije i co za tym idzie nie rozklada sie, ladnie wyglada itd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi