Skocz do zawartości

Doniczki "koszyczki"

Gawien

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając zagraniczne fora , często natykam się na zdjęcia roślin posadzonych w takich doniczkach http://100plamek.pl/images/szklo1/koszyk%205%2001.jpg . Oczywiście chodzi tylko o rośliny posadzone w mchu torfowcu.

Tak się zastanawiam czy ma to jakiś sens ? Może ktoś używa właśnie takich doniczek ? Proszę o wypowiedzi ;)

Odnośnik do odpowiedzi

są idealne dla dzbanków i heliamfor do sadzenia w mchu torfofcu Zapewniają dobre warunki dla ich korzeni a do tego stwarzają super efekt. Bo to jest tak: jak wypełnisz mchem doniczke to ci bedzie rósł tylko do góry bo tylko tam ma dostęp światła a tak to zacznie wyastac przez te otwory i super to będzie wyglądać Sam bym posadził wszystkie swoje dzbanki w takich doniczkach tylko nie moge wystarczajaco dużych znaleźć Jak natkniesz sie w jakimś sklepie internetowym na takie to koniecznie przyślij linka :)

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil jak nie znajdziesz takich doniczek , to możesz zrobić tak jak mi dzisiaj napisał Paulo , że w normalnej doniczce wyciąć otwory ;) No nic , droga zabawa to nie jest , więc myślę że warto powymieniać Swoje doniczki na takie. Przynajmniej ja tak zrobię;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jednym z powodow jest to, ze dzieki bardzo dobrej wentylacji nie ma szans na to (zakladajac ze rosliny nie znajduja sie w zamknietym pomieszczeniu typu np. terarrium) by mech.podloze zaczalo plesniec.

Gawien, trzeba pamietac ze to zmudna robota, ale ja bym to polecil robic wierarka na jakims drewnianym klocku (dwa obroty wiertla i dziura jest) albo rozgrzanym ostrym szpikulcem, np. gwozdz, przebijac, a wlasciwie przetapiac sie przez plastik. Nie polecam przebijania gwozdziem przy pomocy podbijaka kinetycznego o napedzie drzewcowym - doniczki lubia pekac.

Odnośnik do odpowiedzi

Ozi gadasz juz jak prawdziwy inż. ;p Brakuje tylko slow na k co drugi wyraz;-) A co do doniczek tak jak napisano wyzej lepsza wentylacja korzeni, odplyw nadmiaru wody (torfowiec sam reguluje gospodarke wodna), nie gnije i co za tym idzie nie rozklada sie, ladnie wyglada itd

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.