Skocz do zawartości

Hodowla Sphagnum

bados

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako, że terrarium z dzbankami, które mają rosnąć w sphagnum w drodze mam pytanie. Ostatnio dostałem do kolegi troche sphagnum, ale nie wiem jak go hodować. Chciałbym stworzyć dla niego dobre warunki, aby się rozrastał. Bardzo prosze o pomoc. :)

Odnośnik do odpowiedzi

eee... Według mnie torfowiec podwyższyłby wilgotność powietrza nad nim. Zawsze z liści cos musi parować. Bo np. Gdy ukorzeniamy dzbanki to można im podciąć liście by za dużo wody nie parowało przez liście, więc myśle że jest tak również z torfowcem.

Odnośnik do odpowiedzi

Oj zaryzykowałbym stwierdzenie, że torfowiec podwyższa wilgotność lepiej niż keramzyt. A pleśnieć nic nie zacznie jeśli ma kontakt z żywym torfowcem, bo ten wydziela substancje bakterio i grzybobójcze.

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm może jeszcze raz : Jeżeli wyłożę w akwarium Sphagnum na keramzyt pomiędzy doniczkami będzie się zielenił , rozrastał ?? I czy w ogóle warto czymś takim sobie zawracać głowę ? Obecnie trzymam go w małym pojemniku w akwarium ale jak będzie go więcej to będę musiał pomyśleć jak go rozłożyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Powinien się rozrastać. Ma to sens ponieważ gdy ci się bardziej rozrośnie posadzisz w nim owadożery (to o wiele lepsze o zwykłego torfu) A gdy będziesz mał już go naprawde za dużo to go sprzedasz :D np. mi :)

Edytowane przez bados
Odnośnik do odpowiedzi

Tomislav szczerze mówiąc właśnie Twoje zdjęcia zainspirowały mnie do pomyślenia o czymś takim ;) Była by możliwość abyś wstawił fotki takie na których lepiej widać ten mech między doniczkami? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.