bados Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Witam. Jako, że terrarium z dzbankami, które mają rosnąć w sphagnum w drodze mam pytanie. Ostatnio dostałem do kolegi troche sphagnum, ale nie wiem jak go hodować. Chciałbym stworzyć dla niego dobre warunki, aby się rozrastał. Bardzo prosze o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Ja mam tak że położyłem go między doniczkami częsciowo w wodzie w której jest keramzyt i dlatego ma wysoką wilgotności i dużo światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 Ok on właśnie będzie jak się trochę rozrośnie leżał między doniczkami w terra też na keramzycie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 A można wyłożyć go na całą powierzchnie keramzytu , tak cienką warstwę i wtedy na niego doniczki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 Pod doniczką jest ciemno... więc nie wiem. Może zacznieć pleśnieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Plesn pojawia sie od braku wymiany powietrza a nie od ciemnosci... Ale w ciemnosci moze w ogole sie nie rozwijac? Albo przynajmniej slabo... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Hmm czyli lepiej jednak naokoło doniczek... Podwyższy to wilgotność w akwarium ?? Czy raczej bez zmian ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Torfowiec? On nie podwyzszy wilgotnosci... Mozesz dac gdzies keramzyt tam, to on podwyzszy i dzieki temu moze szybciej zacznie sie rozrastac torfowiec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 eee... Według mnie torfowiec podwyższyłby wilgotność powietrza nad nim. Zawsze z liści cos musi parować. Bo np. Gdy ukorzeniamy dzbanki to można im podciąć liście by za dużo wody nie parowało przez liście, więc myśle że jest tak również z torfowcem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Oj zaryzykowałbym stwierdzenie, że torfowiec podwyższa wilgotność lepiej niż keramzyt. A pleśnieć nic nie zacznie jeśli ma kontakt z żywym torfowcem, bo ten wydziela substancje bakterio i grzybobójcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Podwyższać podwyższa, ale nie lepiej niż keramzyt. Również mam torfowiec poukładany pod i obok doniczek i na pewno nie pleśnieje, jedynie zbrązowieje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Hmm może jeszcze raz : Jeżeli wyłożę w akwarium Sphagnum na keramzyt pomiędzy doniczkami będzie się zielenił , rozrastał ?? I czy w ogóle warto czymś takim sobie zawracać głowę ? Obecnie trzymam go w małym pojemniku w akwarium ale jak będzie go więcej to będę musiał pomyśleć jak go rozłożyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Tak. Powinien się rozrastać. Ma to sens ponieważ gdy ci się bardziej rozrośnie posadzisz w nim owadożery (to o wiele lepsze o zwykłego torfu) A gdy będziesz mał już go naprawde za dużo to go sprzedasz np. mi Edytowane 23 Grudnia 2008 przez bados Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 A ponadto jak torfowiec się rozrośnie wygląda to bardzo efektownie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Tomislav szczerze mówiąc właśnie Twoje zdjęcia zainspirowały mnie do pomyślenia o czymś takim Była by możliwość abyś wstawił fotki takie na których lepiej widać ten mech między doniczkami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi