d0b3kk Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Witam Chcialem zapytac czy mam dobre warunki na zimowanie mojej mucholowki, glownie chodzi o temperature bo teraz na parapecie, tam gdzie ja trzymam jest na styk 15*C, czasem wiecej... Wiec jak, szukac jakiegos innego miejsca czy zimowac dalej?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 no na biede może być... A piwnicy nie masz? Albo ocieplany garaż? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 (edytowane) piwnica jest ale tam jest 0 swiatla... Teraz mieszkam w bloku, w lutym/marcu przenosze sie do domku jednorodzinnego gdzie bedzie garaz, piwnica i strych dlatego bede mial wybor, teraz jednak stoje przed biednym wyborem... Edytowane 23 Grudnia 2008 przez d0b3kk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 a pod tym parapetem jest grzejnik....? Jeśli nie to zostaw... z tej temp 15 co napisałeś myśle ze nie ma grzejnika...ale nie wiem powiedz... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Oj lepiej zostawic na tym parapecie ze swiatlem niz w piwnicy bez swiatla... Jesli masz grzejnik to go troche przykrec i wtedy juz temperatur bedzie idealna.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 jest pod nim grzejnik nie grzejacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gośk@ Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Witam, nie chce zakładać nowego tematu, bo moje pytanie też tyczy się zimowania. Nie mam jeszcze swojej muchołówki..ale pytanie raczej na przyszłość Czy mogę zimować muchołówkę na balkonie?? Oczywiście będzie zabezpieczona, żeby nie zmarzła. Mogłabym też takiego "śpiącego" okaza przenieść do piwnicy, ale tam nie ma ani okna, ani nic :/ więc pomyślałam o balkonie. Dziękuję z góry za odpowiedź..jak już będę miała swój okaz to zimowanie nie będzie już potrzebne, ale ja tego typu człowiek, że wolę wiedzieć wcześniej, niż później płakać i nie wiedzieć co zrobić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Jeżeli będzie na tyle zabezpieczona że nie zamarznie to powinno być ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gośk@ Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na pewno będzie dobrze zabezpieczona i włożę do środka termometr żeby na bierząco kontrolować temperaturę. Na szczęście to będzie dopiero za rok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Nie ma takiego zabezpieczenia zeby nie zamarzła przy mrozach stojąc na dworze, chyba ze bedzie miała jakąś grzałkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 ja muchołówkę w tym roku zimuje na polu i jak zaglądałem ostatnio pod to czym jest zabezpieczona to nawet listki nie były przy żółknięte Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Bo muchołowka nie zdechnie od razu od zamarznięcia, ale ja zimuję rośliny w przybudowce domu poł ogrzewanej i w te niedawne mrozy wszystko zamarzło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 ale torf był nie zamarznięty zobaczymy na wiosnę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gośk@ Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 to lepiej zimować ją w piwnicy?? Tylko tam ciemno, nie ma żadnego okna nawet, bo to taka piwnica "blokowa". A jakbym ogrzała styropianem, jakaś słoma do środka, wszystko byłoby przykryte i osłonięte od wiatru?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Zalezy jak zimna będzie zima, jak łagodna to dorosłą muchołowkę będzie mysle spokojnie można przezimowac w styropianie na dworze. michcup, ale balkon to nie jakiś stóg siana na polu czy cos w tym stylu. Im większa jest warstwa izolacyjna tym stalsza bedzie temperatura wewnątrz, ale przy długotrwałych mrozach zawsze się będzie wychładzac i zamarzać. Zresztą to zalezy gdzie mieszkasz, u mnie przy -15*C w nocy temperatura w przedsionku spadała do jakichś -10 więc ciężko zeby nie zamarzły, przy temperaturach ok -5 jest lepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi