Skocz do zawartości

Dobrze Na Zimowanie?

d0b3kk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialem zapytac czy mam dobre warunki na zimowanie mojej mucholowki, glownie chodzi o temperature bo teraz na parapecie, tam gdzie ja trzymam jest na styk 15*C, czasem wiecej...

Wiec jak, szukac jakiegos innego miejsca czy zimowac dalej??

Odnośnik do odpowiedzi

piwnica jest ale tam jest 0 swiatla...

Teraz mieszkam w bloku, w lutym/marcu przenosze sie do domku jednorodzinnego gdzie bedzie garaz, piwnica i strych dlatego bede mial wybor, teraz jednak stoje przed biednym wyborem... <_<

Edytowane przez d0b3kk
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam, nie chce zakładać nowego tematu, bo moje pytanie też tyczy się zimowania.

Nie mam jeszcze swojej muchołówki..ale pytanie raczej na przyszłość :)

Czy mogę zimować muchołówkę na balkonie?? Oczywiście będzie zabezpieczona, żeby nie zmarzła. Mogłabym też takiego "śpiącego" okaza przenieść do piwnicy, ale tam nie ma ani okna, ani nic :/ więc pomyślałam o balkonie. Dziękuję z góry za odpowiedź..jak już będę miała swój okaz to zimowanie nie będzie już potrzebne, ale ja tego typu człowiek, że wolę wiedzieć wcześniej, niż później płakać i nie wiedzieć co zrobić :D

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na pewno będzie dobrze zabezpieczona i włożę do środka termometr żeby na bierząco kontrolować temperaturę. Na szczęście to będzie dopiero za rok :D

Odnośnik do odpowiedzi

to lepiej zimować ją w piwnicy?? Tylko tam ciemno, nie ma żadnego okna nawet, bo to taka piwnica "blokowa". A jakbym ogrzała styropianem, jakaś słoma do środka, wszystko byłoby przykryte i osłonięte od wiatru??

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy jak zimna będzie zima, jak łagodna to dorosłą muchołowkę będzie mysle spokojnie można przezimowac w styropianie na dworze.

michcup, ale balkon to nie jakiś stóg siana na polu czy cos w tym stylu. Im większa jest warstwa izolacyjna tym stalsza bedzie temperatura wewnątrz, ale przy długotrwałych mrozach zawsze się będzie wychładzac i zamarzać. Zresztą to zalezy gdzie mieszkasz, u mnie przy -15*C w nocy temperatura w przedsionku spadała do jakichś -10 więc ciężko zeby nie zamarzły, przy temperaturach ok -5 jest lepiej :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.