karoca26 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Witam. Szukalem, szukalem i nie znalazlem takiego tematu. A wiec: czy oplaca sie zraszac dzbaneczniki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 (edytowane) Z tego co słyszałem, to dobrze jest zraszać dzbanka, ale to w celu zepewnienia lepszej wilgotności, jeśli trzymasz go w wilgotnym terra, albo zakupiłeś keramzyt i to trzyma wilgoć, to chyba nie ma potrzeby. Zależy też od tego czy to wymagająca odmiana i od typu dzbanecznika - kolega ma normalnie na parapecie, tylko podlewa i rośnie.. EDIT: stylistyka.. Edytowane 26 Grudnia 2008 przez Drosera capensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 26 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2008 (edytowane) Tak wiem, ale ja slyszalem ze zraszanie podnosi wilgotnosc tylko na pare minut, wiec trzeba by bvylo ciagle go zraszac... Ja tez podlewam i trzymam na keramzycie i tez rosnie tylko teraz przestal cos dzbankowac. Ale dobra mniejsza z tym, mi chodzi o to czy oplaca sie zraszac, czy nie.. Edytowane 26 Grudnia 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Prawdą ,jest że podnosi ale tylko na chwilę. Dlatego jak nie masz czasu lub chęci, opłaca się zainwestować w system zraszania, albo fogger, tylko że ten drugi też na krótki podnosi wilgotność Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 a niektore dzbanki nie lubia spadkow wilgotnosci, oj nie lubia! ;> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Brak dzbankowa to pewnikiem wynik niedostatecznej ilości światła (a raczej zbyt krótkiego czasu oświetlania rośliny). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Słyszałem gdzieś, że zraszanie zwiększa śliskość tego wosku co pokrywa brzegi dzbanka, a to ułatwia łapanie owadów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi