Skocz do zawartości

Purpurea?

reddevilmata

Rekomendowane odpowiedzi

Bylem dzisiaj w BricoMarche i kupilem calkiem ladną jak na warunki w ktorych była hodowana kapturnice (te szprytki podlewaly ja od gory zwykłą kranówą, lały ją do kielichów i...nie wiem jak i po co to zrobili, ale w kielichach jest calkiem sporo...torfu). No i wlasnie mam takie male pytanka:

1.na moje oko to to jest purpurea czy sie mylę??

2.Wylac tą wode i torf z dzbankow?

3.z doniczki wystają korzenie - co z tym zrobic?Przesadzic do wiekszej doniczki?Wymienic torf?bo ten co jest to jest troche zbity...

4.co z zimowaniem?tak mi sie wydaje ze juz tej zimy dam se spokoj z zimowaniem jej. no chyba ze jakies lekkie w piwnicy, tyle ze bez swiatla. Mam jeszcze flave i zaryzykowalem i dalem ją do nieogrzewanego garazu, i chociaz torf jest zamarzniety to flava trzyma sie fantastycznie! ale z tą nową nie chce ryzykować.

5. Zauwazylem ze są dwa stozki wzrostu (jeden na środku a drugi z boku doniczki) - rozsadzic czy poczekac do wiosny?

post-3215-1230557489_thumb.jpg

post-3215-1230557521_thumb.jpg

Edytowane przez reddevilmata
Odnośnik do odpowiedzi

1 Tak, purpurea ...chyba ssp. purpurea (ale lepiej się upewnij na wiosnę jak się wybarwi co to za podgatunek).

2 Torf z kielichów wypłucz, bo mogą od niego zrobić się na liściach suche plamy.

3 Przesadź na wiosnę po zakończeniu zimowania.

4 Koniecznie przezimuj, w tych hodowlach na handel nigdy nie zimują roślin, czyli ta pewnie ciągnie już drugi rok bez odpoczynku - nie męcz jej przez trzeci rok.

5 Purpurea po rozsadzeniu wygląda okropnie, lepiej zostaw sobie kępkę.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.