tomislav1ster Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Od pewnego czasu zauważyłem że z moim sphagnum jest coś nie tak. Zaczął dziwnie brązowieć w niektórych miejscach i pojawiła się taka dziwna pajęczynka. Czy to jest jakaś choroba ?? Czy można w tym przypadku zastosować jakąś chemie ? Jeśli tak to co ? FOTKI : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1db352ef72b870bb.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db64aa9ab685c0d7.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2575f249cc48e62e.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Na zdjęciu numer 2 z dzbankiem torfowiec zaczyna sie rozkładać.Nie jestem pewien ale chyba u podstawy dzbanka jest pleśń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Nie, na szczęście to nie pleśń,tylko światło się jakoś dziwnie odbiło . Ale dlaczego się rozkłada ? Światło ma, wilgoć też ma, więc o co chodzi ?? Edytowane 2 Stycznia 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 To wygląda jakby tam zamieszkał jakiś pająk. A w doniczce się nie zieleni, bo liść zasłania mu światło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 A w naturze, mech ten rośnie też pod drzewami i innymi zasłonami i jakoś rośnie. Też myślałem, że to pająk ale nigdzie indziej pomijać dwa inne miejsca nie ma tej pajęczynki, a ponadto skąd miałby się znaleźć ten pająk w moim terra ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 W naturze mech ma słońce, a w terra świetlówki, poza tym odległość od mchu do liści drzew jest większa. Może podrzuć tam trochę zielonego sphagnum i zobacz czy też straci kolor - wtedy będziesz wiedzieć czy to przez cień. Terra to takie ciepłe miejsce przypominające warunki naturalne - nic dziwnego, że pająk mógł je wybrać. Wziął się stąd, skąd ten na moim parapecie. Są wszędzie nawet tam gdzie ich nie chcemy. Jeśli to nie pająk to pewnie i tak jakiś owad. Jeśli pajęczyna się nie rozrasta to pewnie pająka zjadł dzbanek albo więcej nie potrzebuje. Popryskaj jakąś trucizną i zbierz te pajęczynę - jeśli pojawi się nowa to ciągle tam coś jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 To jeśli chemia to jaka ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Coś przeciw przędziorkom, roztoczom itp powinno zadziałać, bo to też pajęczaki. Ja pająka w domu potraktowałem talstarem i zadziałało. Nie wiem czy jest coś bezpiecznego dla roślin specjalnie na pająki, to w sumie nie są szkodniki tylko tyle, że czasem włażą gdzie nie powinny. Jeśli nie masz czegoś takiego pod ręką to wstrzymaj się z zakupem, aż wypowie się jeszcze parę osób z doświadczeniem ze szkodnikami może się okaże, że to coś innego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Jeśli chodzi o ta pajenczynkę to ja miałem też coś takiego i jak dla mnie to pleśń i przejechalem po tym ręką zebrałem i tyle A to pleśń jest przez to bo jest mały obieg powietrza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 A tak konkretniej to co proponujesz ?? I dlaczego w niektórych doniczkach mi się ten mech rozkłada, tak jak powiedział Paulo09. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Hmmm rozkłada sie, jedyna myśl to taka, że albo ze starości albo zbyt dużo wody. A najlepiej to rób sobie tak, że co jakieś 2-3 dni przewietrz terra i tyle a jak mech juz jest duży to go obcinaj i susz albo wsadzaj tam gdzie go nie ma a chcesz aby był. Ja tak robie czasem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 nie chce zakladac nowego tematu wiec mam pytanie czy jak zmocze suchy mech torfowic i dam go do cieplego i wilgotnego to czy odzyje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2009 I dużo światła. To odżyje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 Wiesz ja tak próbowałem i to naprawde długo długo się z tym schodzi więc lepiej kupić lub spytać czy niepodzieli się z tobą zywym torfowcem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi