Skocz do zawartości

Drosera Capensis,drosera Spatulata

Devilsh

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałbym się przywitać, ponieważ jestem nowy na forum.

Chciałbym prosić o rady dotyczące hodowli DROSERA CAPENSIS i DROSERA SPATULATA. Nie ukrywam że to moje pierwsze rosiczki, miałem kiedyś muchówkę Amerykańską ale wszystkie pułapki do których wkładałem owady gniły. Zamówiłem sobie właśnie nasionka tych rosiczek i chciałbym wiedzieć jakiego torfu używać, czy można je hodować razem jednym terrarium i jak takie terrarium powinno być urządzone, jakiej wody używać, czy koniecznie musi być destylowana. Jakie warunki powinienem zapewnić nasionom w doniczkach, jak gęsto je siać, czy te rosiczki zimują a jeśli tak to jak wtedy trzeba się nimi zając.Jakiego potrzebują oświetlenia, czy karmienie owadami jest konieczne i czy polepsza jakość roślin, jak długo z nasionka wyrasta roślina z pierwszymi pułapkami. Jeśli macie jakieś cenne wskazówki które nie wynikały by z moich pytań to bardzo był bym wdzięczny.

Pozdrawiam, i liczę na szybką odpowiedz.

Odnośnik do odpowiedzi

używaj torfu kwaśnego pH 3,5-4,5 bez dodatków nawozów terrarium dal wymienionych gatunków rosiczek jest nie potrzebne a nawet może wpłynąć na nie negatywnie koniecznie podlewaj wodą destylowaną siej tak aby nie było za gęsto to znaczy odstępy gdzieś tak co centymetr roślinki aby wypuściły 1 liść owadożerny powinny rosnąć około tygodnia nie jest wymagane zimowanie

oświetlenie najlepiej południowy parapet ale może być również zachodni lub wschodni (lecz konieczne może okazać się doświetlanie)karmienie nie jest konieczne i nie wpływa w znacznym stopniu na wzrost rośliny

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.