Skocz do zawartości

Podział Hybryd

Gawien

Rekomendowane odpowiedzi

Teoretycznie mozna sobie dzielić, w praktyce to czesto nie ma sensu, bo np Ventrata jest krzyzówka dwoch górali, a jaka jest w hodowli wszyscy wiedzą.

Rzecz jasna inaczej tez jest w przypadku krzyzówek naturalnych a inaczej w przypadku sztucznych.

Odnośnik do odpowiedzi

Schody by się zaczęły w przypadku hybryd stworzonych z dwóch krzyżówek :P

No racja Vantrata stała się dzbanecznikiem bardzo łatwym w hodowli , ale trzeba wziąć pod uwagę to że Ventricosa też poradzi sobie na parapecie bez spadków temperatury (podobno. Sam nie mam szczęścia do dzbaneczników trzymanych na parapecie:)) a Alata według opisu występuje we wszystkich trzech formach co mogło przyczynić się do tego że Ventrata bardzo dobrze radzi sobie w warunkach nizinnych... Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Sam mam Ventricosa x Mapuluensis czyli góral z nizinnym i rzeczywiście zachowuje się jak dzbanecznik pośredni...:)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Nepenthes

W moim przypadku kiedy kupowałem sztuczne hybrydy to dało się je przekabacić na niemalże dowolne warunki :) Gorzej było już z naturalnymi - zawsze robiłem pośrednio.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.