Michał Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Witam. Na wiosne lub na nastepny rok chce zalozyc terra dla hlek,Cefaleków i dzbankow których jeszcze nie mam . Mam pytanie jakich wymiarow powinno byc to terra, jakie oswietlenie, wentylacja. A i jeszcze jedno jak zwiekszyc wilgotnosc powietrza kupic jakis jonizator czy co????Z góry dzieki sorry za bledy w poscie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Dla helek raczej musisz pomyslec o chlodzeniu ale nie koniecznie. cafala trzeba zimowac a dzbanki zalerzy jakie chcesz miec jesli gorskie to tez polecane chlodzenie. Oświetlenei najlepiej zestaw T5 świetlówek łączna moc 80w lub cos kolo tego czyli 4*20 lub 2*40 ... moim zdaniem zadnej wentylacji a jedynie mikro rozczelnienia w paladium przy drzwiczkach starczy w palladium zamknietym nie trzeba dodatkowege nawilżania wilgotność i tak bedzie w granicach 70-90% zalerznie od wielu czynnikow. Co do wymiarow to rob taki na jakie cie stac np. 1m*1m*1m takie polecam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Ja tylko dodam że koszt takiego jaki opisał Maklerw to bez roślin koło 500zł jak nie więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2009 (edytowane) moje akwarium ma wys 40 szer 33 dl 70 cm chce w nim miec co majmiej 2 dzbanik jakies rosiczki ktore potrzebuja duzej wilgoci plywacza i 2 helki Edytowane 10 Stycznia 2009 przez Mucholowka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Z rosiczek to najlepsze adeale lub prolifera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Takie palladium bedzie kosztowalo wiecje niz 500zł ... do tego co proponujesz zalecam odpuszczenie sobie helek i rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2009 czego mam sobie odpuscic heleki i rosiczki?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 helki latem pewnie beda wymagaly chlodzenia lub chociaz chlodnijeszego miejsca mniej naslonecznionego a wrecz z dala od slonca latem. Rosiczki to tylko adelae, prolifera i shizandra nadaja sie na poczatek odradzam te rosiczki. proponuje za to wlasnie plywacze, i dzbaneczniki nizinne i posrednie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi