maklerw Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Pytania mam z dwóch dziedzin ale zamieszcze tu oba : - Czy ktoś bawił się z ogniwem peltiera, czyli testował je ma jakieś schematy przeliczeniowe i może pomóc w tej dziedzinie. - Czy ktoś montował oprawki bryzgoszczelne (takie na końcówki świetlówek) w palaudarium (wewnątrz, tam gdzie jest wysoka wilgotność) - Co myślicie o zastosowaniu jako odbłyśnika lustra Pytam się bo jestem w trakcie budowy nowego palaudarium z systemem schładzania itp itd .... Z innej bajki : - Na ile słuszne jest twierdzenie że rośliny przechodzą faze jasną i ciemną ... pisze to w odniesieniu do pewnej sprawy jaką widze jeżdżąc po Polsce, mianowicie są szklarnie w Polsce które w nocy są oświetlane (doświetlane) ... jakie może być zastosowanie tego oświetlenia. z drugiej strony widze też że po wyjezdzie tygodniowym i zostwieniu swiatla w palladium (24h) rosliny znacznie sie wybarwily (przyrostu nie zauwazylem, ale to 1 tydzien) Pallad, (łac. palladium) ? metal z X grupy pobocznej Palladium ? grecki posąg bogini Pallas Terrarium dla roslin to PALAUDARIUM Edytowane 17 Stycznia 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Co do oprawek bryzgoszczelnych to ja montowałem, a mam również i zwykłe w terra i jeszcze nigdy zwarcia przez to nie miałem ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Odbłyśniki sprzedają w sklepach , więc nie wiem czy warto bawić się z lustrem , szczególnie że koszt jednego odbłyśnika to 7-14 zł zależy od długości Co do oprawek bryzgoszczelnych , nie montowałem ich sam , ale w akwarium mam identyczne jak sprzedają na allegro. Rzeczywiście woda nie ma jak się tam dostać , a jeżeli montują je do akwariów to znaczy że są dobre Tomi racja może zwarcia na razie nie miałeś ale nie jest to wykluczone , jak dostanie się do nich wilgoć to w końcu po jakimś czasie albo będzie przebicie albo przestanie to działać. Ja jednak bym zainwestował te kilka złoty na tą oprawkę i spał spokojnie Rozumiem że do chłodzenia chciałbyś użyć ogniwo peltiera ? Ciekawy pomysł ;] Niestety nie wiem o nim za dużo , z tego co wyczytałem jak dobrze rozumiem ogniwo nadaje się jednak bardziej do chłodzenia jednego poszczególnego elementu nie wiem czy sprawdzi się palaudarium , do tego wydaje mi się że będzie zużywał sporo prądu. Tu masz jedną stronę jest sporo napisane , może Ci się przyda chociaż już pewnie się natknąłeś () : http://www.eres.alpha.pl/index.php?text=344 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Czy ktoś bawił się z ogniwem peltiera, czyli testował je ma jakieś schematy przeliczeniowe i może pomóc w tej dziedzinie. Cześć, z ogniwami wydaje mi się, że gra nie warta świeczki. Dużo czasu zajęło mi przeanalizowanie tego rozwiązania w kontekście chłodzenia. Przede wszystkim jest to rozwiązanie drogie zarówno w budowie jak i eksploatacji. Do niewielkiego zbiornika (50l) dobrze zaizolowanego ze wszystkich możliwych stron (pomijając szyby przedniej) może by się nadało. Typowy taki układ, żeby dobrze spełniał swoje zadanie musiałby zawierać ogniowo i dobrej jakości blok wodny, chłodnicę z 2 wentylatorami. Musiałby być jakiś czynnik chłodzący w obiegu zamkniętych. Czyli pompka, która wprawiałaby w ruch czynnik chłodzący. Najdroższym elementem byłby zasilacz, który pożera dużo prądu. Całość mogłaby trochę hałasować, więc praca w nocy odpada. Różnice tem. Dałoby się uzyskać całkiem sensowną. Ja myślę się tym zająć w przyszłości. Chciałbym zrobić taki układ chłodzący ale koszta są znaczne, a i potrzeby nie mam aż takiej. Może na wakacjach. http://digilander.libero.it/westaustralia/...um/t-cooled.htm Edytowane 17 Stycznia 2009 przez BartoszTrela Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Lustro mogłoby być jeśli je potniesz na paski i uformujesz w coś na kształt paraboli lub półokręgu. Inaczej dużo światła się zmarnuje uciekając na boki. Jak zobaczysz te malutkie kawałki blaszek w sklepach sprzedawane jako odbłyśniki to pewnie w nie zwątpisz. Załatw sobie kawałek niefałdowanej, lekkiej blachy, powyginaj w kształt kanciastej paraboli i oklej go folia chromową do regeneracji odbłyśników w samochodach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Hmm czemu miałby zwątpić ? Spisuje się dobrze , do tego nie trzeba z nim nic kombinować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 Nie no z tymi odbłyśnikami to się zgadza, że nie ma zabawy a efekt jest, z tym że myślałem aby góre zrobić właśnie z lustra. Lustro cenentralnie nad palaudarium powinno mieć efektywność większą niż te odbłyśniki ... więc z tąd ten mój pomysł. Obecnie stosuje oprawy rastrowe montowane na zewnatrz całego palaudarium ale myśle po prostu o zupełnie innych rozwiązaniach pozatym oprawa rastrowa moim zdaniem sprawdza się zdecydowanie lepiej niż odblysniki . Co do odniwa peltiera to nie wiem czy takie kosztowne ... mam rozwaloną lodówke samochodową z prostownikiem z 220 na 12v wszystko już wymontowane więc dziś będe sprawdzał jak to jest bo z wyliczeniami sobie nie radze. Myśle że radiator po stronie grzewczej i drugi po chłodzącej z wiatrakami będzie działało, na ile nie wiem ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Mnie jakoś gość w akwarystycznym nie przekonał. Przyszedł z kawałkiem blaszki i wołał 20 zł. Taki odbłyśnik odbija tylko to co ucieka w górę i lekko na bok. Mi chodzi o zbudowanie takiego, który odbija wszystko co się nie kieruje w dół na rośliny czyli paraboli, która otacza świetlówkę z góry, z boków i wystaje jeszcze trochę poniżej świetlówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 (edytowane) To takie rozwiązaniem masz właśnie w niektórych oprawach rastrowych. Testy organo leptyczne z chłodzeniem za pomoca peltiera wypadly pomyslenie pytanie czy wazne jest tak samo odporwadzenie zimna jak ciepla. Bo testowane bylo z jednym radiatorem po stronie "ciepła" . Edytowane 17 Stycznia 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Możemy się dowiedzieć czegoś więcej o tym palaudarium ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 Na razie nie mam czasu zeby sie za nie zabrac choc wiekszosc jest juz zakupiona. Wymiary 80*60*100 (szer*głeb*wys) całość wykonane ze szkła 4mm lub 5mm góra z 3mm ( dla zmniejszenia strat światła) całość wkomponowana w stelaż z profila (nierdzewka 15*15 ścianka 2mm) przycinane bedzie wszystko na maszynach i spawane w zaprzyaźnionej firmie. Oświetlenie 4*24w T5 , rodzaje świetlówek : 1. NARVA DAYLIGHT 24W 6000K 1600lm Ra 80 2. SYLVANIA GROLUX 24W 8500K 3. NARVA Bio Vital 24W 5800K 1350lm Ra min 90 max 100 4. PHILIPS MASTER 24W 6500K 1650lm Ra 80 Do tego myśle właśnie o chłodzeniu za pomocą peltiera ... myśle że może się to udać. Cuż jeszcze chcielibyście wiedzieć ?? Nie pisałem dokładnie o nim bo będzie na pewno efekt pracy w krokcha zamieszczony na forum. Mam zamiar trzymać w nim kilka dzbanków, bo widze że jednak górskie w zwykłym palaudarim nie najlepiej sobie radzą : - N. Rajah - N. Villosa - N. Inermis - N. Aristolohoides - N. Hamata i może dołączą N. Eymae i N. x Gentle ... no chyba że coś innego zakupie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Masz Villose i Hamate ? ;> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 Mam od wistuby Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Hmm, mam pytanko do n. villosy, w jakich temp. obecnie ją trzymasz i jaki okres ... rozumiem że jeszcze nie masz systemu chłodzenia ... pytam z ciekawosci czy da radę rosnąć przy temp. pokojowej do 20 C ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Używam sam oprawek bryzgoszczelnych- polecam. Koszta są minimalne, a może to zapobiec spaleniu całego systemu, zakopceniu roślin i innym takim historiom [zwykłe będą korodować w wysokiej wilg. i po pewnym czasie mogą nie dać rady/ zrobic zwarcie/ inna niespodzianke.] Co do chłodzenia- o wiele bardziej efektywnym patentem wydaje sie przerobienie starej lodówki [wywalenie obudowy, zostawienie agregatu, modyfikacja termostatu i wwalenie rurek "chlodzacych" do wewnątrz w jakiejs miłej obudowie [jesli nie jest to kompozycja tylko terra "hodowlane" to chyba najlepiej walnąć to w podłoże, w przeciwnym wypadku sufit.] Widzialem taki setup na CPUK, sam mam zamiar zrobić takie coś kiedy będzie potrzeba, bo chwilowo zauważam ze rosliny które teoretycznei powinny miec solidne spadki temperatur swietnie rosna bez nich [helki wszelakie, N.lowii, N.dubia(choc tu jest problem z dzbankami ale mam ją krótko) wiec skoro jest na razie dobrze to po cholere kombinować Widze że masz potężne oświetlenie do terra- zwykłe odbłyśniki półparaboliczne [10zł/szt allegro] dadzą rade ze spokojem Ja używam 2x 18w narva oceanic colour+nature i rośliny sie ładnie wybarwiają [50cm wys. terra] Zapodaj jakies zdjecia coby można popatrzeć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi