Kuba_xD Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Mam pytanie. Otóż dostałem odszczepkę dzbanecznika. I tu moje pytanie. Czy mam go odrazu wsadzić do ziemi czy co mam zrobić?? Prosze o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 odszczepkę dzbanecznika. W sensie liść do rozmnożenia? http://flytrap.pl/content/view/47/53/ poczytaj sobie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_xD Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 Ludzie prosze o pomoc bo nie wiem co robić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Jeżeli chcesz ją ukorzenić to musisz wsadzić w odpowiednie podłoże i zapewnić odpowiednie warunki. Niektórzy preferują jeszcze użycie ukorzeniacza , oraz nacinanie , mi jednak zawsze udawało się bez tego . Jaki to dzbanecznik ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_xD Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 Gawien co masz na myśli mówiąc zapewnić odpowiednie warunki, i jakie ma to być podłoże. A dzbanecznik to ventrata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Wilgotność 90-100%, swiatło w miarę mocne, 12-14h (koniecznie sztuczne naswietlanie o tej porze roku), wsadzić w mech sphagnum (najlepiej), mieszkankę na bazie torfu (torf + włókna, kora, mech, styropian itd itd lub sam torf kwaśny, bez dodatków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_xD Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2009 "wsadzić w mech sphagnum (najlepiej)" A czy dostane ten mech w sklepie?? Czy to trzeba samemu zrobić?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Mchu w sklepie nie dostaniesz, trzeba go kupić od hodowców. Alberciarz powinien coś mieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_xD Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 A jaki jest sposób na utrzymanie wilgotności 90-100%?? Nie mam akwarium ani nic w tym stylu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Możesz zraszać, możesz dać keramzyt na dno jakiegoś pojemnika, wypełnić do połowy wodą i postawić na to doniczkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 a ta sadzonka jeszcze nie uschła?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Nałóż na to dużą torbę z polietylenu [mocno przeźroczysta! jak np. worki strunowe], ew. dno baniaka 5l po wodzie. Obsicie wilgotne podłoże, torf z dodatkami też styknie do ukorzeniania- mozesz tez to zrobic hydroponicznie. Proponuje naciac łodygę na ok 5-10mm - ja tak robie i mam dobre wyniki z ukorzenianiem Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Suszone sphagnum bywa ponoć czasem w Obi w kostkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_xD Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2009 (edytowane) A jakbym do kuli po rybce włożył?? A sadzonka nie uschła bo jest w wodzie zanużona I odziwo rośnie;) Edytowane 18 Stycznia 2009 przez Kuba_xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 18 Stycznia 2009 Share Napisano 18 Stycznia 2009 Jak się zmieści to kula po rubce jak najbardziej ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi