Skocz do zawartości

Jak To Jest ?

Gawien

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając zdjęcia często natrafiam się na dzbaneczniki , które mają malutkie liście i mają tych liści może 2-3 a już od ziemi są bardzo duże kilkakrotnie większe od liści dzbanki. To jest zasługa odpowiedniego przycinania ? Jeżeli tak to w jaki sposób się przycina ?

O chociażby tutaj : http://i141.photobucket.com/albums/r62/hiv...es/DSCF3098.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ee to nie dotyczy akurat tylko Hamaty , dużo różnych takich dzbanków widziałem , akurat jak szukałem przykładowego zdjęcia się Hamata nasunęła ;] No ale trzeba przyznać śliczna jest. No ale nie odbiegajmy od tematu , czekam na odpowiedź;)

Odnośnik do odpowiedzi

ale zauważ sobie ze tam jest bardzo wysoka doniczka tam jak się przyjrzeć to widać Często tak jest bo rośliny gdy tracą liście (np liść zwiądł lub coś) to zostaje im goła łodyga z suchymi brązowymi kawałkami starych liści wiec hodowcy sadzą rośliny w głębokich doniczkach żeby ukryć te łodygi Nieraz tez bywa tak ze wraz ze wzrostem rośliny rośnie także mech w którym jest posadzona i on maskuje gołą łodygę. Może tez byś tak ze hodowca zrobił sobie z wierzchołkowej części sadzonkę np przez odkłady czy coś w tym stylu i nowa roślina jest od razu silna i produkuje duże dzbanki :)

Edytowane przez kamil.sagan
Poprawiłem błędy i kasuje posty osób które zwróciły uwagę ;)
Odnośnik do odpowiedzi

Taki efekt uzyskasz gdy roślina ma więcej światła niż potrzebuje (tak bym to powiedział) widze to po swojej eymae dzbanki są większe od liści ale wydaje mi się też żę jest to zależne od gatunku dzbanka. Tia fajny przykład hamata :D ale jest jescze jeden wyjątek ampularia basell roset (czy jak sie to pisze) ona z natury puszcza w zasadzie najpierw dzbanki.

To przykład mojego dzbanka co prawda nie taki jak hamata :D ale porównać wielkość liści do dzbnków można :

cb2c19e0fb01ca8cm.jpg

Wątpie żeby ktoś ukrywał starą część rośliny jeśli tak wyglądają dzbanki to liście na dolnej części też by były np. moja ventricosa ma 50cm i od dołu liście z dzbankami ...

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ale patrz na tą Hamate dwa lub trzy liście nie mają dzbanków , reszta ma piękne ogromne dzbanki ;] A przecież widać też Hamaty z dłuższymi liśćmi do tego bardzo wysokie. Chociaż samo to że są dużo mniejsze liście rzeczywiście może mieć związek z dużą ilością światła. A Ampullarki czasem można się natknąć na takie gdzie w ogóle nie widać liści same dzbanki rozsiane po ziemi. Marzę o takiej ;]

Co do błędów... Bados zauważył błąd i trafnie napisał , jednak już po tym jak ja poprawiłem wiadomość , stąd te nieporozumienie , dalej nie róbmy OT tutaj ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ampullarka o której mowisz Gawien to basal rosette i jest to tylko forma przejsciowa, po pewnym czasie robi się z tego normalna roslina.

Ta hamata ma po prostu świetne warunki, popatrzcie jak niewielkie są liście - to wg mnie świadczy że roslina jest jeszcze młoda

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mi się podobnie wydaje.

A mam pytanko czy po przycięciu dzbanecznika dosyć nisko (np 2-3 cm) od podłoża to czy stożek który wyrośnie z tej łodygi będzie produkował dzbanki takie jak przed przycięciem ?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.