Skocz do zawartości

Stratyfikacja Nasion

karoca26

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym wysiał. :) Czytałem gdzieś, że ta metoda 'na sucho' (można tak powiedzieć?) daje mniejsze efekty.

EDIT: Ale wystarczyła opcja 'szukaj' - nie trzeba zakładać nowego tematu. :) Tak na przyszłość..

PS Hodujesz muchołówki z nasion?

Edytowane przez ArturP
Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wysiał. :) Czytałem gdzieś, że ta metoda 'na sucho' (można tak powiedzieć?) daje mniejsze efekty.

EDIT: Ale wystarczyła opcja 'szukaj' - nie trzeba zakładać nowego tematu. :) Tak na przyszłość..

PS Hodujesz muchołówki z nasion?

Kupilem nasiona mucholowki na allegro po niskiej cenie. 5zl za 100 nasion, ktore (niby) maja 2 tygodnie i nie byly stratyfikowane, dlatego pytam sie jak lepiej mi bedzie stratyfikowac.

Dzieki za odpowiedz, na sasiednim forum tez powiedzieli mi zebym wysial i wsadzil, wiec tak zrobie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro są świeże to posiej je bez stratyfikacji, starsze stratyfikujemy - jeżeli zrobimy to metodą "na mokro", czyli wysiewając nasiona na wilgotny torf, to % kiełkowalności będzie wyższy.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.