karoca26 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Siema. Jak lepiej stratyfikowac nasiona? Wysiac je do doniczki i z doniczka do lodowki na 8 tygodni czy nie wysiewac tylko na kartce je wrzucic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Podobno lepiej "na mokro" ale osobiście nie porównywałem obu metod. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Ja bym wysiał. Czytałem gdzieś, że ta metoda 'na sucho' (można tak powiedzieć?) daje mniejsze efekty. EDIT: Ale wystarczyła opcja 'szukaj' - nie trzeba zakładać nowego tematu. Tak na przyszłość.. PS Hodujesz muchołówki z nasion? Edytowane 25 Stycznia 2009 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Najlepiej tak jak mają w naturalnym środowisku, na ziemi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 Ja bym wysiał. Czytałem gdzieś, że ta metoda 'na sucho' (można tak powiedzieć?) daje mniejsze efekty. EDIT: Ale wystarczyła opcja 'szukaj' - nie trzeba zakładać nowego tematu. Tak na przyszłość.. PS Hodujesz muchołówki z nasion? Kupilem nasiona mucholowki na allegro po niskiej cenie. 5zl za 100 nasion, ktore (niby) maja 2 tygodnie i nie byly stratyfikowane, dlatego pytam sie jak lepiej mi bedzie stratyfikowac. Dzieki za odpowiedz, na sasiednim forum tez powiedzieli mi zebym wysial i wsadzil, wiec tak zrobie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Skoro są świeże to posiej je bez stratyfikacji, starsze stratyfikujemy - jeżeli zrobimy to metodą "na mokro", czyli wysiewając nasiona na wilgotny torf, to % kiełkowalności będzie wyższy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drosera_dionaea Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Nasiona muchołówki stratyfikowałam i na moro i na sucho, lepsze efekty daje mokra stratyfikacja. Na allegro to zawsze piszą, że nasiona są świeże, a oczywiście tak nie jest szczególnie jak ktoś sprzedaje na taką skalę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2009 No wlasnie, mowi ze swieze a tak moze nie byc. Wiec wole dla pewnosci stratyfikowac. Ew. wysieje troche od razu i pod swietlowke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi